Najnovije

DAČIĆ: Sa ovakvom kampanjom u Hrvatskoj teško da će se normalizovati odnosi

BEOGRAD- Srbija ne izaziva regionalnu nestabilnost i spremna je za saradnju sa Hrvatskom, ali dok traje predizborna kampanja u toj zemlji i dok se oni ubeđuju ko je imao više ustaša u porodici, teško da može da dođe do normalizacije odnosa, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Nedavne izjave o Slobodanu Miloševiću, osim nekoliko o Haškom tribunalu, bile su predmet kampanje onih koji nemaju šta drugo da kažu, rekao je Dačić.

Ivica Dačić u UN (foto: Jutjub printskrin)

Ivica Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija samo reaguje na konkretne stvari i činjenice, poput rehabilitacije ustaštva i NDH u Hrvatskoj.
"Želimo saradnju. Biću u Potsdamu i Bratislavi, a tamo će biti i Miro Kovač. I premijer će učestvovati na raznim konferencijama gde će biti i njihovi predstavnici. Spremni smo da uložimo maksimum napora, ali ovde nije reč da li se volimo ili ne, reč je o tome kakav nam je interes”", rekao je Dačić.
Kako je objasnio, pitanje je da li Srbija i Hrvatska imaju zajednički interes, jer ako on postoji onda sve ono što se dešava poslednjih meseci nema nikakvu svrhu.
“"Nadam se da će posle izbora u Hrvatskoj moći ozbiljno da se razgovora o ovoj temi"”, rekao je Dačić.
On je dodao da su gluposti pretnje hrvatskih predstavnika kako Srbija neće ući u EU i priče o Velikoj Srbiji.
"“NDH je bila do Zemuna i o kakvoj Velikoj Srbiji oni govore. U NDH trećina stanovništva su bili Srbi zato što su obuhvatali područje van Hrvatske. Kakav je to koncept Velike Srbije kada danas Srba u Hrvatskoj ima oko četiri odsto, a do pre Oluje bilo ih je 14 odsto. I kakvo etničko čišćenje i genocid, ko je to počinio nad njima, kada mi tri puta imamo manje u odnosu pre Oluje, a da ne govorim pre Drugog svetskog rata"”, rekao je Dačić.
Ministar je dodao i da su protesti hrvatskih predstavnika protiv srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji takođe besmislene jer je, kako je rekao, Evropska komisija temeljno razmatrala tu temu i odbacila sve argumente Hrvatske.
“"Kovač i ostali bi trebalo da prestanu da obmanjuju narod u Hrvatskoj, da tvrde da je EU na njihovoj strani i da je nama postavljen nekakav ultimatum"”, rekao je Dačić.
Podsetio je i da 11 članica EU primenjuje isti zakon - Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Luksembrug, Holandija, Španija, Švedska i Velika Britanija.
Prema njegovim rečima, kada bi Hrvatska gonila svoje državaljane optužene za ratne zločine, ne bi bilo potrebe da to čini Srbija.
Dačić je dodao i da su reči premijera Srbije sa obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora u Jasenovcu pogrešno protumačene kao pretnje. “Vučić nikome nije pretio kada je rekao da mi nećemo dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje i progon našeg naroda. Reč je o stotinama hiljada ljudi koji su ubijeni i proterani i bilo kakva rehabilitacija za nas nije prihvatljiva”, rekao je Dačić.“ 
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA