Najnovije

LONDON SILA KAO NEKAD? Protiv Rusije i Kine šalje nosač aviona, dok ruska raketa ne poleti...

Ujedinjeno Kraljevstvo će poslati nosač aviona “Kraljica Elizabeta” u takozvane “sporne vode” Pacifika, kako bi Kraljevska mornarica Rusiji i Kini pokazala “tešku silu”.

Nosač aviona "Kraljica Elizabeta" (Foto: Jutjub

Kako piše Independent, ovaj nosač aviona biće opremljen sa dve eskadrile aviona F-35, a očekuje se da će ministar odbrane Velike Britanije Gavin Villijamson lično obaviti slanje nosača aviona "Kraljica Elizabeta” na Pacifik.

Britanski list dodaje da Velika Britanija pokušava da zaustavi Rusiju i Kinu, koje “krše međunarodno pravo” i “ponovo se pojavljuju” sa obnovljenim oružanim snagama.

Takođe se ukazuje na to da Velika Britanija nakon Brexita ima svoju najveću priliku u poslednjih 50 godina da, kada napusti Evropsku uniju, iznova definiše svoju ulogu u svetu. Stoga London nastoji da stvori “nove saveze” i da  deluje po potrebi.

Osim toga, izvori bliski Villijamsonu naglašavaju da ministar odbrane Velike Britanije nije zagovornik upotrebe alata “meke sile”. Vilijamson veruje u upotrebu “tvrde sile”, kada je to potrebno, piše Independent.

Čak je i Majkl Klark, član studijske grupe britanskog Kraljevskog instituta za usluge (RUSI), naglasio potrebu da se Ujedinjeno Kraljevstvo angažuje sa ostatkom sveta i rasporedi trupe na Pacifiku.

Prošle godine je Velika Britanija, po prvi put od 2013, rasporedila tri ratna broda na Pacifiku . Nosač aviona “Satrlend ” sproveo je vojne vežbe zajedno sa australijskom mornaricom u martu, a plovio je i kroz Južno kinesko more.

Deo Južno kineskog mora takođe traže Filipini, Bruneji,  Vijetnam , Malezija i Tajvan. Zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Države, povremeno sprovode ratne vežbe u regiji i izazivaju Peking, koji tvrdi da ima apsolutni suverenitet nad spornom vodenom površinom i nekoliko tamošnjih ostrva.

DŽihadisti ID pobegli u svoje poslednje uporište i likvidirali više od 15 saboraca! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Logicno.com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA