Najnovije

MILITARIZACIJA EU: Junker insistira da se formira evropska armija!

BRISEL- Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da i dalje računa da će u budućnosti biti formirana „evropska armija koja neće biti klasična ofanzivna formacija”.

Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

Naglasivši da bi njeno postojanje omogućilo EU da realizuje svoju „svetsku misiju”, Junker je dodao i precizirao:
„Potrebne su nam zajednička evropska spoljna politika, zajednička evropska politika bezbednosti i zajednička evropska odbrambena politika. NJihov cilj treba da bude da nekada stvorimo evropsku armiju. Potrebna je da bismo mogli da realizujemo svojU ulogu u svetu”.
Junker je nastupio na forumu Alpbah u Austriji, a njegov govor je prenosila pres-služba Evropske komisije.
Ponovivši da „evropska armija” neće biti napadačka, jer to nije u evropskoj tradiciji, i da bi zemljama poput Austrije bilo dovoljno da bude deo „evropske armije”, predsednik EK je nastavio:
„Takva armija nam je potrebna samo da bismo mogli da igramo u svetu svoju ulogu”.
Junekr je formiranje evropske armije prvi put inicirao u proleće prošle godine, ali je bio dovoljan „sumnjičav pogled” iz Vašingtona da sve bude blokirano. A još je Velika Britanija saopštila da je odlučno protiv.
Nema sumnje, po američkom nalogu, i gensek NATO Jens Stoltenberg više puta je otad ponovio da je alijansa protiv dupliranja odbrambenih struktura Evropske unije i NATO.
NJen ministar odbrane je potom – doduše, pre Bregzita - objasnio da je London stavio „apsolutni veto” na formiranje „opšteevropske armije” Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA