Najnovije

UDARAC S LEĐA: Kurdi menjaju stranu u Alepu!? Asadova armija u velikom problemu! (MAPA)

Kurdske proameričke jedinice JPG, koje drže deo teritorije severnog Alepa i čija je pozicija u gradu omogućila blokadu džihadista na istoku, počele su sa provokacijama prema položajima Sirijske armije.

JPG-ovci (Foto:flickr.com/kurdishstruggle)

Sukobi koji su u toku na severoistoku Sirije, u gradu i provinciji Hasaka, počeli su da utiču i na situaciju u Alepu, gradu u kom se već više od mesec dana odvija napeta i krvava bitka između sirijskih jedinica i njihovih saveznika sa jedne i koalicije džihadista sa druge strane. Kako navode izvori sa terena, sa kurdskih položaja je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana stiglo nekoliko projektila prema Kastiljo putu, jedinoj saobraćajnici za snabdevanje zapadnog dela grada, koji kontroliše sirijska vojska. Nedavno osvojeni Kastiljo, ostao je jedina veza zapadnog Alepa, pošto se već duže vreme vode borbe na jugoistoku grada. Kurdski izvori čak tvrde i da su zatvorili Kastiljo za saobraćaj, ali ove informacije nisu potvrđene.  Kurdi u Alepu, realno, nemaju dovoljnu vojnu moć da zauzmu delove puta, ali svakako mogu da ga zatvore za saobraćaj konstantnom vatrom, što bi značajno ugrozilo položaje Sirijske armije u zapadnom delu grada. Ovaj potez, takođe, dodatno komplikuje i situaciju u kojoj se nalaze sami Kurdi u gradu, pošto oni nemaju saveznike niti u jednoj organizaciji koja čini džihadističku koaliciju DŽejš al Fatah. 

Interesantno je da je Turska upravo danas počela sa napadima na proameričke kurdske snage, o čemu više možete da pročitate OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA