Najnovije

PRIMIRJE SA KURDIMA: Asad, na nagovor Rusije, napušta Hasaku?! (MAPA)

Sirijska državna televizija objavila je da je postignut sporazum o primirju između kurdskih i vladinih snaga u severoistočnbom gradu Hasaki. Primirje je stupilo na snagu danas, u 14č, po lokalnom vremenu. Ovu informaciju potvrdila je i kurdska strana.

Kurdi (Foto: flickr/kurdishstruggle)

Po stupanju primirja na snagu, otvoreni su svi putevi, razmenjeni su zarobljenici i preuzimaju se tela nastradalih. Sirijska strana je, nakon garancija za civilno stanovništvo, prihvatila da se povuče iz Hasake. U gradu će ostati simboličan broj sirijskih snaga bezbednosti koje će obezbeđivati zgrade državne uprave i centralni Trg bezbednosti.
Click to see the full-size map

Takođe, kako navodi sirijska državna televizija, dogovoreni su dalji pregovori u "kurdskom pitanju". Kako navodi jedan od kurdskih lidera, primirje je dogovoreno nakon sastanka s Rusima u Hasaki. Ovaj dogovor se može nazvati kompromisom, pošto Sirija ne prepušta Kurdskim snagama potpunu kontrolu nad gradom, a državna uprava nastavlja da funkcioniše. Vojska će biti premeštena kompleks u vojnih baza u blizini grada koje kontrolišu dobar deo pokrajine.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA