Najnovije

Pet sporazuma Srbije i Kazahstana!

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev nalazi se u poseti Srbiji. U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića potpisano je pet bilateralnih sporazuma. Nazarbajev potvrdio i uvoz vozila iz Srbije bez carina.

Tomislav Nikolić (Foto: Sinhua)

Dva predsednika potpisala su i zajedničku izjavu sa željom da se osnaži saradnja dveju zemalja u okviru međunarodnih organizacija i kako bi se produbilo tradicionalno prijateljstvo.
Potpisani su sporazumi o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, o transferu osuđenih lica, kao i sporazum o ekstradiciji.

Takođe, potpisan je sporazum o saradnji između AP Vojvodina i uprave Almatinskog regiona, kao i sporazum o učešću Srbije na Međunarodnoj izložbi „Ekspo 2017“ u Astani. Nikolić je istakao da mu je predsednik Nursultan Nazarbajev u razgovoru rekao da će Kazahstan glasati da se jedan kontignet automobila iz Srbije uveze bez carine u zemlje Evroazijske unije. Prema izvorima bliskim predsedniku, Nazarbajev je priču o Fijatu pokrenuo na sopstvenu inicijativu, rekavši Nikoliću da će, ako je predsedniku zaista stalo, i on lično podržati i učiniti sve kako bi se kragujevačka vozila izvezla u zemlje Evroazijske unije. Konačan izlazak "srpskog" Fijata na evroazijsko tržište potvrđen je u utorak, kada je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev obećao da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije. Ministar privrede Goran Knežević izjavio je tim povodom da je "pala i poslednja barijera" za bescarinski izvoz Fijata u Evroazijski region.

Nikolić: Poseta Nazarbajeva pokazatelj iskrenog prijateljstva

Nikolić je prvu posetu Nazarbajeva Beogradu nazvao istorijskom jer šalje iskrenu poruku prijateljstva dveju država i istovremeno mu zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova i Metohije i protivljenju ulaska Kosova u Unesko. Nikolić je tokom zajedničkog obraćanja dvaju predsednika istakao da je Kazahstan na taj način pokazao privrženost demokratskim vrednostima i principima, čime je omogućio Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na KiM. Predsednik Srbije je dodao i da očekuje da se inicijativa Kosova za članstvo u Unesku ponovi sledeće godine i apelovao na prijatelje Srbije da joj pomognu u sprečavanju te „anticivilizacijske i bezumne namere“. Nikolić je podsetio predsednika Nazarbajeva da postoje povećani bezbednosni rizici na Kosovu i Metohiji, religijski ekstremizam i učešće stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta. Nikolić je rekao da je Srbija opredeljena za razvoj dobrih odnosa sa Kazahstanom, posebno na ekonomskom planu, kao i da mu je izuzetno zadovoljstvo što je danas potpisano pet bilateralnih sporazuma „koji će u velikoj meri unaprediti saradnju i olakšati razmenu robe i usluga, kao i život građana“. „Ostajemo dosledni u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali dajemo punu podršku i drugim integracionim procesima, kao što je Evroazijska unija“, rekao je Nikolić. Predsednik Srbije ocenio je posetu Nazarbajeva istorijskom, ne zato što je, kako je rekao, prva, već i zato što je poslata iskrena poruka o prijateljstvu dve države i njihovih naroda.

Nazarbajev odlikovao Nikolića Ordenom prijateljstva

Nazarbajev je odlikovao je srpskog predsednika Ordenom prijateljstva, uz poruku da je Srbija veliki prijatelj i partner te zemlje u Evropi. On je istakao da će sa predstavnicima Srbije razmotriti sve političke probleme regiona i celog sveta.
Predsednik Srbije je istakao da prijateljstvo koje postoji između naših država i naroda treba pretvoriti u odnose koji donose bolji život za građane.
„Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ima manje i veće prijatelje, a Kazahstan ubrajamo u one veće“, rekao je Nikolić. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA