Na tržištu mesa polako dolazi do stabilizacije, jer je primetan porast broja tovljenih svinja, pa su trgovci odlučili da snize cene u maloprodaji za oko 30-ak dinara. U prethodnih mesec dana, takođe, značajno je smanjena i potrošnja mesa, odnosno došlo je do pada prodaje za oko 20 odsto. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da trenutna situacija ukazuje na laganu stabilizaciju na trižištu. On je dodao da je građanima svakako bilo skupo da za svinjski file plaćaju 600 dinara po kilogramu i da su, između ostalog, zbog smanjene potrošnje trgovci snizili cene. "Ipak, ne mogu cene na tržištu da rastu u nedogled", rekao je Budimović i naveo da se očekuje i da farmeri stave više komada svinja u tov, što dugoročno može da utiče na stabilizaciju na trižštu. U Industriji mesa Matijević kažu da je situacija na tržištu i dalje nestabilna, ali da se primećuje blagi porast kada je reč o broju svinja, jer je prethodno došlo do nestašice svinja na tržištu. U Matijeviću kažu da su u skladu sa situacijom na tržištu i usled blagog pada nabavne cene korigovali cene svinjskog mesa. Sada je u Matijeviću za kilogram svinjskog buta potrebno izdvojiti 499 dinara, a redovna cena do pre neki dan bila je 529 dinara po klogramu. U narednim danima se očekuje i sniženje cene piletine, navode dnevne novine Blic. Ipak, pitanje je koliko će sniženje od nekih 5,5 posto na, za srpske uslove, astronomsku cenu mesa zaista uticati na povećanje prodaje ove životne namirnice, a ukoliko se trend smanjene potrošnje nastavi, možemo da očekujemo dalja sniženja cene, ali i kvaliteta mesa i mesnih prerađevina u Srbiji. Izvor: Tanjug/Pravda
Slobodan Antonić: Kako je srpski nacionalizam srušio nadstrešnicu
Kolonizator uvek ima veću platu od kolonizovanog. A kolonizovani, zauzvrat, to smatra norm...