Najnovije

Počela bitka za tri vojne akademije u Alepu, vladine snage se probile na teritoriju jedne!

Elitne jedinice sirijske armije probile su se na teritoriju pilotske akademije na jugu Alepa i vode žestoku borbu teroristima.

Počela bitka za tri vojne akademije u Alepu (Foto: Sinhua)

Artiljerija vladinih snaga istovremeno tuče pozicije ekstremista koji drže druge dve vojne akademije – artiljerijsku i paešadijsku. Sve tri akademije su dosad držali pripadnici koalicije DŽejš al-Fatah u kojoj glavnu reč ima sirijska Al Kaida – DŽebhat an-Nusra koja je nedavno promenila ime u DŽebhat Ftah aš-Šam. I, uprkos velikim gubicima – ne samo da ne odstupaju već povremeno izvode opasne kontranapade.
Vladine snage su tokom dana odbile šest uzastopnih napada na strateški važno uzvišenje Um-Karaa koje dominira na južnim Alepom.
Sirijska avijacija bombarduje vojne konvoje protivnike i tako sprečava teroriste iz susedne provincije Idlib da svojima pošalju pojačanja i municiju. Ceo dan su vođene borbe i istočno od Alepa – oko avio-baze Kuvejris na koju su napadali bojovnici Islamske države.
Svi napadi su bili odbijeni, a napadači su imali velike gubitke.
Istovremeno traje i diplomatska bitka za Siriju.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je SAD da izbegavaju da razdvoje naoružanu „umerenu opoziciju“, koju kontrolišu, od Al Kaide (DŽebhat an-Nusre) i ID i da zbog toga Vašington istupa sa sve novim i novim uslovima.
Rusija je upozorila da se iza svega krije namera Sjedinjenih Država da DŽebhat an-Nusra obezbede predah. Drugim rečima: da je spasu od poraza u bici za Alep. Zbog toga dozvoljavaju svojim „umerenima“ da ratuju zajedno sa „nsrovcima“.
Moskva je  upravo u ovom kontekstu – upozorila Amerikance da se ne igraju tajnih igara dža DŽebhat an-Nusra jer tako mogu samo napraviti „još jednog terorističkog monstruma“.
Povodom dosadašnjeg držanja SAD, ruska diplomatija je već otvorila dilemu: „Drže li se Sjedinjene Države ovako zbog sopstvene nemoći ili se radi o smišljenom kursu koji je sračunat na što duže trajanje sirijskog konflikta?“
Nema sumnje: radi se o tvrdnji u formi pitanja...
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA