Najnovije

RAT SA AMERIKOM JE VEĆ POČEO: Sirija i Rusija više nemaju izbora!

Komandant operacija američke vojske u Siriji i Iraku general Stiven Tauzend izjavio je za Glas Amerike da ne veruje da može doći do saradnje sa Rusijom u Siriji i da njegovo mišljenje deli većina u vojsci SAD-a.

General Stiven Tauzend (Foto: defense.gov/Pravda)

Kako navodi američko glasilo, najveće tačke spoticanja su ruska podrška režimu Bašara al Asada u borbi protiv proameričkih militanata u Siriji, ali i stacioniranje strateških bombardera u iranskoj bazi Hamadan.
"Kao vojnik, ne verujem Rusima i nisam sklon da verujem da je moguća saradnja s njima", rekao je Tauzend za AP.
Ranije ove nedelje, predstavnik Bele kuće rekao je da "ruska podrška sirijskom režimu, koji vrši stravična bombardovanja, samo podgreva situaciju". Kako tvrdi Ernst, ruska borba protiv terorizma u Siriji je "neuverljiva" i svodi se na podršku "onima čije akcije raspiruju ekstremizam".
Vašington je, pred rusko-američke razgovore o Siriji, pozvao Rusiju i Siriju da ne vrše vojne operacije u regionima u kojima je aktivna američka koalicija i zapretili su rušenjem aviona za koje utvrde da ugrožavaju bezbednost njihovih snaga na terenu. Prema mišljenju američkog analitičara Skota Beneta, ova pretnja je faktički objava rata ovim zemljama.  "Zapravo, ono što je time rečeno je da je rat već počeo i da Sirijci i Rusi sada više nemaju izbora. Ali izbor je ustvari veoma jednostavan: sirijska vlast ima obavezu da zaštiti svoj narod i svoju zemlju od napadača. U ovom slučaju Sjedinjene Države napadaju Siriju. Uzgajaju rat, održavaju plaćeničke vojske, koriste saudijske vehabiste ali i određene kurdske frakcije da napadnu Siriju", primetio je Benet.
Izvor: Pravda/Southfront

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA