Najnovije

ZATEZANJE ODNOSA: Nemačka se povlači iz Indžirlika zbog zabrane posete vojnika!

Nakon što je turska vlada zvanično odbila da dozvoli nemačkim poslanicima da posete vojnike stacionirane u Turskoj, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) zatražila je kompletno povlačenje izviđačkih aviona “Tornado” iz vazduhoplovne baze u Indžirliku.

Nemački Tornado (Foto: Jutjub)

- Ukoliko obilazak vojnika ne bude omogućen, produženje mandata ne dolazi u obzir - izjavio je za digitalno izdanje nemačkog lista “Špigl” stručnjak SPD za odbranu Rajner Arnold.
On insistira na tome da započne povlačenje vojnika iz Turske, odakle pružaju podršku međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države.
- Savezna vlada mora odmah da reši u koje će druge baze poslati nemačke vojnike - dodao je Arnold. Mandat Bundesvera ističe u decembru 2016, a produženje nemačke misije u Turskoj nemoguće je bez glasova SPD u parlamentu.
Nakon nedvosmislenog zahteva SPD, spor zbog zabrane posete vojnika definitivno eskalira, navodi “Špigl”. Turska je letos zabranila dolazak državnog sekretara za odbranu Ralfa Braukzipea u Indžirlik, a zatim je i predstavnicima medija zabranjen dolazak. Iz protesta, Odbor za odbranu doneo je odluku da će u septembru otputovati u Trusku, ali premijer Binali Jildirim zvanično je to odbio prošle nedelje u razgovoru sa stranim novinarima.
U pozadini turske zabrane je Rezolucija o Jermeniji, koju je Bundestag usvojio početkom leta i u kojoj proterivanje i ubijanje stotina hiljada Jermena od strane Osmanskog carstva naziva genocidom. Turska je nakon odluke gnevno najavila sankcije Nemačkoj i ubrzo potom zabranila dolazak državnog sekretara Braukzipea.
Bundesver se već priprema za povlačenje iz Turske, navodi “Špigl”. Kako saznaje ovaj list, trenutno se ispituje da li će nemački avioni “Tornado” i avioni-tankeri biti premešteni iz Turske u Jordan ili Kipar, kako bi odatle odlazili u izviđačke misije iznad Sirije i Iraka. Povlačenje bi se veoma negativno odrazilo na nemačku vojsku. Nemci bi faktički bili odvojeni od Amerikanaca, koji predvode koaliciju protiv ID. Do sada je Bundesver snimke sa izviđačkih misija direktno ubacivao u sisteme koalicije, što iz Jordana ili Kipra ne bi bilo moguće. Osim toga, tehničko snabdevanje “Tornada” i vojnika bilo bi mnogo komplikovanije i skuplje.
Nemačko ministarstvo odbrane nije otkrivalo detalje o planovima, ali ih je indirektno potvrdilo: “Učešće u misijama koalicije rado bismo nastavili iz Turske, ali to ne znači da Indžirlik nema alternativu”, izjavila je ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.
Ovaj spor se neće odraziti samo na “Tornado” misiju Bundesvera. Arnold je najavio da će njegov poslanički klub odbiti učešće nemačke vojske u planiranoj misiji izviđačkih aviona “Avaks” iz Turske. “Nato ni u kom slučaju ne može da računa da će nemački Bundestag dati mandat nemačkim vojnicima za “Avaks” misiju, izjavio je Arnold za “Špigl”.
Vojni savez je na samitu NATO, naime, odlučio da će leteće radarske stanice “Avaks” iz Konje, u Turskoj, uskoro pružati podršku koaliciji u nadziranju vazdušnog prostora.
Izvor: Spiegel.de

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA