Najnovije

SANKCIJE SAMO NA PAPIRU: Evo zašto ruska ekonomija raste iz dana u dan!

U utorak je indeks akcija MMVB dostigao rekordni nivo. Ove godine on je porastao za 25 odsto, što Rusiju stavlja na šesto mesto na listi 23 ekonomija u razvoju, navodi se u članku.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Osim toga, rublja je porasla u odnosu na dolar za 13 odsto i taj pokazatelj čini rusku valutu trećom po stabilnosti među ekonomijama u razvoju, prema podacima "J. P. Morgan Čejs".
Mnogi investitori smatraju da je najveći doprinos oporavku ruske ekonomije dala direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina, navodi list. Oni podsećaju na njenu neočekivanu odluku u novembru 2014. godine da se kurs rublje više ne vezuje za dolar, a zatim i na odluku o naglom porastu kamatne stope da bi se suzbili odliv kapitala i sniženje inflacije.
- Ti koraci su bili bolni za rusku ekonomiju koja je otišla u oštru recesiju zbog pada kursa rublje, kao i zbog smanjenja potrošačke i kupovne moći. Ali vremenom su te akcije pomogle da se povrati poverenje međunarodnih investitora u rusku ekonomiju na kojoj je i dalje senka sloma 1998. godine - ističe se u članku. Istovremeno su pravilni koraci Centralne banke vratili poverenje u rublju i makroekonomsku politiku Rusije, smatraju stručnjaci koje je intervjuisao "Volstrit džurnal".
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA