Najnovije

OPREČNE INFORMACIJE: Rusija drži sve karte u Siriji, Turska ništa ne bi mogla bez njene saglasnosti

Turska ne bi mogla da započne vojnu operaciju u sirijskom gradu DŽarablusu bez saglasnosti Rusije, izjavio je politički analitičar turskog lista „Hurijet“ Serkan Demirtas.

Turska vojska (Foto: kkk.tsk.tr)

Nakon normalizacije odnosa sa Moskvom, Ankara je počela da menja stav prema sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu. Kao rezultat toga, Turska sada intenzivira svoje aktivnosti u Siriji, rekao je Demirtas.

On smatra da je vojna operacija u DŽarablusu razmatrana prošle godine. Turski i američki zvaničnici nagovestili su da bi operacija mogla da počne odmah nakon samita G 20 u Antaliji.

Međutim, nakon što je turski avion oborio ruskog bombardera u Siriji, ofanziva je sklonjena sa dnevnog reda.

„Turska operacija u DŽarablusu je bila očekivana, ali je zakasnila. Ankara je shvatila kakva joj opasnost preti od terorista Islamske države nakon bombardovanja u Suruku 22. jula i napada koji su zatim usledili“, rekao je on.

Demitras je istakao da je normalizacija odnosa Ankare i Moskve znatno olakšala politiku Turske prema sirijskoj krizi.

„Mogu da kažem da je ta operacija bila moguća samo nakon pomirenja Rusije i Turske. To nije moglo da se desi bez odobrenja Rusije. Želim da naglasim da je normalizacija rusko-turskih odnosa bila glavni preduslov za ofanzivu“, istakao je Demitras.

Uticaj Rusije na situaciju u Siriji je toliko značajan da Ankara ne bi mogla da započne operaciju u DŽarablusu bez saglasnosti Moskve, navodi francuski list „Mond“.

„Kao nikada pre, Rusija je sada gospodar situacije u Siriji. Uprkos činjenici da je Moskva izrazila zabrinutost zbog operacije u DŽarablusu, ta operacija nije bila moguća bez saglasnosti Rusije“, navodi se u članku.

„Čini se da u sirijskoj igri Moskva drži sve karte u rukama.“

Prema navodima „Monda“, Ankara je promenila svoj stav prema Siriji nakon pomirenja sa Moskvom. Sada ta promena daje prve rezultate.

Ranije je Turska insistirala da Asad mora da ide, ali sada je njen ton drugačiji. Turske vlasti saopštile su da je sirijski predsednik jedna od ključnih figura u sukobu i da treba da bude deo razgovora.

Moskva i Damask znale su za plan Ankare o izvođenju ofanzive na DŽarablus, rekao je izvor blizak sirijskoj vladi za „Izvestija“.

„Da Ankara nije obavestila sirijske vlasti o operaciji, suočila bi se sa oštrim odgovorom Moskve i Damaska, ali Rusija i Sirija su znale za operaciju“, rekao je izvor.

Ruski diplomatski izvor nije opovrgao tu pretpostavku.

„Bilo kakvi antiteroristički napori u regionu su sada veoma važni. NJihova efikasnost posebno zavisi od saradnje sa Damaskom. Takve operacije treba da se izvode na pravnoj osnovi i u saradnji sa sirijskim vlastima“, rekao je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije za „Izvestija“. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA