Najnovije

RUSIJA PRIPRETILA: Neka NATO pazi na reči ili neće biti razgovora!

MOSKVA- Zasad nema realnih osnova za razgovor o novom sporazumu o kontroli naoružanja u Evropi, jer NATO i dalje govori o potrebi da se obuzda Rusija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

NATO-Rusija (Ilustracija: InfoWars printskrin)

U petak je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u članku u listu „Frankfurter alemajne cajtung“ predložio da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Evropi kako bi se izbegla nova trka Rusije i NATO-a u naoružanju. 
Štajnmajer je, takođe, izjavio da je Rusija već nekoliko puta pozivala da se započne diskusija o ovom pitanju. 
Kasnije je predstavnik Alijanse izjavio da NATO pozdravlja svaki korak koji će dovesti do bolje kontrole naoružanja u Evropi i da će nastaviti da razmatra s Rusijom transparentnost i mere za smanjenje rizika.
„Nemačka u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u pokušava da oživi vojno-političko sagledavanje organizacije, da joj udahne svež vazduh. To što je napisao Štajnmajer u svom tekstu odgovara onim signalima koje smo dobili od nemačke strane“, rekao je Gruško. „Istovremeno, sa žaljenjem moramo konstatovati da su šanse za kontrolu naoružanja u Evropi kao realni instrument zaštite bezbednosti propuštene“, smatra on. Prema mišljenju Gruška, „to je, pre svega, rezultat toga što zemlje NATO-a nisu ispunile ključnu obavezu u sferi vojne bezbednosti u Evropi — nisu ratifikovale Sporazum o prilagođavanju Sporazumu o običnim oružanim snagama u Evropi, koji je potpisan u novembru 1999. i trebalo je da stupi na snagu u najkraćem mogućem roku“.
Gruško je, takođe, podsetio da je Rusija ratifikovala taj sporazum još 2004. godine.  Prema njegovom mišljenju, „u ovoj fazi koren problema se ne krije u nedostatku instrumenata kontrole naoružanja nego, pre svega, u politici koju vodi NATO“, prevashodno prema Rusiji.  „Znamo iz istorije evropske bezbednosti da se uspeh u vojnoj sferi, u sferi kontrole naoružanja, postiže onda kada postoji zajednički politički projekat. A danas, sudeći po odlukama koje su usvojene na samitima NATO-a u Velsu i Varšavi, takve političke osnove nema. Dok god NATO zvanično i nezvanično bude govorio o neophodnosti da se obuzda Rusija, realna politička osnova za ozbiljan dijalog u sferi kontrole naoružanja teško da će se pojaviti“, izjavio Gruško. 
Izvor: rs.sputniknews.com
Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA