Najnovije

Ruski tenk T-90 zvani „Vladimir“ je među 5 najrazornijih u svetu!

MOSVKA- Ruski borbeni tenk T-90 („Vladimir“) našao se na spisku pet najboljih tenkova na svetu koji je napravio list „Nešenel interest“.

T-90 (Foto: Sinhua)

Glavna prednost T-90 jeste domet pogađanja cilja, navodi kolumnista lista Kajl Mizokami. Stodvadesetpetomilimetarski tenkovski top D-81 TM (2A46) efikasan je isključivo u pogađanju udaljenih ciljeva zahvaljujući osobenostima cevi.  U novim modifikacijama topa, sistem upravljanja paljbom uračunava podatke o nagibu cevi, što omogućava povećanje preciznosti prilikom intezivne paljbe i kompenzovanje deformacije cevi usled zagrevanja.
Još jedna osobenost T-90 jesu rakete koje navodi laser za protivtenkoveske projektile kompleksa „Refleks M“ (9K119M). Te rakete imaju sposobnost da probiju borbene oklope deblje od 700 milimetara s rastojanja od pet kilometara, dodaje stručnjak.
Prema mišljenju analitičara, po okončanju Hladnog rata, „nesporni kralj“ među tenkovima postao je američki M1 „Abrams“.  „I drugi tenkovi mogu da budu isto tako dobri kao i ’Abrams‘, ali oni nemaju takav borbeni spisak. M1 ’Abrams‘ bio je korišćen u dve najveće američke operacije — u ratu u Persijskom zalivu 1991. godine i u ratu u Iraku koji je trajao od 2003. do 2010. godine. U Iraku ’abramsi‘ nisu imali nijedan gubitak“, navodi autor.  Najbolji savremeni evropski tenk, prema mišljenju Mizokamija, jeste nemački „Leopard 2“.  Po svojim karakteristikama „Leopard“ podseća na „Abrams“, s tom razlikom što je američki tenk teži i bolje zaštićen.  U top-5 su uvršteni i izraelski borbeni tenk „Merkava 4“ i britanski „Čelendžer 2“.  
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA