Najnovije

Iračka armija zauzela grad Al-Kajara koji se smatra ključem za kapiju Mosula!

Iračka armija uspešno napreduje prema Mosulu, velikom gradu svoje zemlje koji je Islamska država proglasila za glavni grad svog kalifata.

Sirijska vojska (Foto: RIA Novosti)

Uspela je da preuzme kontrolu nas gradom Al-Kajaea koji se smatra „ključem z kapiju Mosula“. I već ga je očistila od ekstremsta. Portparol iračke diplomatije, Ahmed DŽamal, tim povodom je već ocenio:
„Al-Kajara ima strateški značaj. Islamska država ga je koristila kao svoj važan logistički centar. Zato je njegovo zauzimanje bilo jedan od prioritetnih zadataka. Borbe za taj grad su bile veoma teške jer je Islamska država pružala žestok otpor“.
Al-Kajara se nalazi 350 kilometara severno od Bagdada i 70 južno od Mosula. ID nije uspela da taj grad zadrži iako  njegovu odbranu pltila sa oko 250 poginulih.
Iračka armija je istovremeno preuzela kontrolu i nad obližnjim vojnim aerodromom koji će koristiti za udare iz vazduha u operaciji oslobađanja Mosula.
Međutim, irački vojni uspesi prate i procesi koji ih mogu ozbiljno ugroziti.
Parlament u Bagdadu samo što je izglasao nepoverenje minstru odbrane Haledu al-Obejdiju. Pod optužbom za mahinacije prilikom sklapanja ugovora o vojnim porudžbinama.
„Za“ su glasala 142 poslanika od 253.
Ništa nije vredelo što je al-Obejdi bio taj koji je isplanirao zauzimanje i Faludže i Al-Kajare.
Zato direktor iračkog Centra strategiju i bezbednost Muataz Muhi Abdel Hamid ukazuje:
„Al-Objedi je vrhunski vojni strateg. Lično je rukovodio nizom najvažnijih ratnih operacija. A upravo je on radio na iskorenjivanju korupcije u armiji. Izgleda da je zbog te borbe i platio ceh. Pao je kao žrtva onih u parlamentu i oko njega koji primaju mito“.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA