Najnovije

KINA SE SPREMA ZA RAKETNI RAT SA SAD: Ovo je raketa koja će napraviti pakao (VIDEO)

PEKING - Kineska vojska razvija ofanzivne i defanzivne projektile kao pripremu za budući raketni rat sa SAD.

Kineska raketa će zaobilaziti američku odbranu (Foto: Jutjub)

Pekingov arsenal balističkih i krstarećih projektila lagano raste već decenijama, a pojavljuju se različiti sistemi kratkog, srednjeg i interkontinentalnog dometa. Nekoliko njih može da nosi i nuklearni tovar.

Ipak, jedno od najrevolucionarnijih kineskih oružja je hipersonično vozilo koje leti visoko u atmosferu i koje može da izmanevriše američku stratešku odbranu.

Kina je godinama negirala da su američke raketne odbrane destabilizujuće, ali je prošlog meseca kinesko ministarstvo odbrane potvrdilo da njihova vojska razvija dalekometni protivraketni sistem.

Portparol ministarstva, Jang Judžun, izjavio je da Kina mora da očuva nacionalnu bezbednost i poboljša odbrambene sposobnosti, kao i da njen cilj nije da pojedinačno ugrozi bilo koju državu ili međunarodni strateški ekvilibrijum.

Jang je ponovio da je Peking veoma nezadovoljan američkim postavljanjem THAAD raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji uprkos tvrdnjama Južne Koreje da on neće biti postavljen zbog kineskih ofanzivnih projektila. On nije detaljisao o tome kakve će mere Kina preduzeti kao odgovor.

THAAD je jedan od najefikasnijih kopnenih američkih raketnih sistema koji može da obori veliki broj projektila kratkog i srednjeg dometa. Navodi se da njegov radar može da detektuje projektile na nekoliko stotina kilometara.

Kada se THAAD sistem ukombinuje sa pomorskim Aegis sistemima za odbranu, Amerika i njihovi saveznici postaju i te kako zaštićeni od raketnih napada.

Kineski državni mediji su naveli da je slučajnost to što se nedavno pojavio snimak kineskog projektila za stratešku odbranu u isto vreme kada je počela propagandna kampanja protiv postavljanja THAAD sistema u Južnoj Koreji.

„Nije pitanje da li će rat izbiti, nego kad će izbiti“, navodi se u izveštaju.

Međutim, analitičari tvrde da su ova dva programa međusobno povezana. Zapravo, Kina je već neko vreme koristila protivraketne testove kao paravan za razvoj ofanzivne antisatelitske opreme.

Šef strateške komande SAD je upozorio prošle nedelje da razvoj hipersoničnih projektila u Kini i drugim državama predstavlja sve veću pretnju jer ih je komplikovano detektovati i presresti.

Pentagon traži načine da suzbije manevrišuće hipersonične projektile, a nada se da će to uspeti pomoću proširene verzije THAAD sistema sa laserima koji mogu da obore projektile pre nego što oni dostignu brzinu pet puta veću od brzine zvuka.

Kina je sprovela sedam testova svojih DF-ZF hipersoničnih vozila za koja američke obaveštajne agencije procenjuju da će se koristiti primarno za lansiranje nuklearnog oružja preko raketne odbrane.

Rastući razvoj projektila, antiraketnih sistema i svemirskog oružja samo ukazuje na to da će u budućnosti postojati velika opasnost od primene žestokih tehnologija oružja. Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA