Najnovije

POSLE MESEC DANA: Stiže odgovor na pismo premijera Vučića!

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić potvrdila je danas da će iz Brisela stići odgovor na pismo kojim je premijer Aleksandar Vučić, početkom meseca, ukazao najvišim zvaničnicima EU na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

Istovremeno, ona nije mogla da kaže i kada se konkretno odgovor očekuje.
Kocijančić je ponovila da će Evropska komisija odgovoriti na pismo koje je premijer Srbije 1. avgusta poslao predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, šefici diplomatije EU Federiki Mogerini i komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

U tom pismu premijer Srbije ukazao je najvišim zvaničnicima EU na situaciju u regionu, posebno na dešavanja u Hrvatskoj, naglasivši neophodnost očuvanja mira i stabilnosti.
U svojoj prvoj reakciji, početkom meseca, Kocijančić je kazala da EU očekuje od svih u regionu da poštuju načela pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, naglasivši da su u pitanju "opredeljenje i obaveze svih, kako zemalja na putu ka članstvu tako i zemalja članica EU. "
Portparolka Evropske komisije danas nije odgovorila zašto već gotovo mesec dana nema zvaničnog odgovora Brisela na pismo premijera Srbije.
Vučić je pismo uputio posle ponišštavanja presude Alojziju Stepincu, vraćanja na početak suđenja Branimiru Glavašu za zločine nad srpskim civilima, podizanja spomenika hrvatskom esktremisti i atentatoru Miru Barešiću, upozorivši da se na taj način ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.
Međutim, u međuvremenu je situacija eskalirala, budući da je bivši hrvatski premijer i kandidat za novog predsednika hrvatske vlade Zoran Milanović izrekao niz uvreda na račun Srbije, srpskog naroda i državnog vrha Srbije, a Bosna i Hercegovina je obustavila istragu napada na premijera Vučića prošle godine u Srebrenici, uz izjavu bošnjačkog zvaničnika da je Vučić "sam sebe napao". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA