Najnovije

PUNE RATNE PRIPREME: Rusija postavila sistem za onemogućavanje američkih bombi!

Ministarstvo odbrane Rusije uvelo je u naoružanje sistem za radio prigušivanje „Polje-21“, koji će štititi ruske strateške objekte od neprijateljskih krstarećih raketa, navođenih bombi i bespilotnih letelica koje koriste satelitske sisteme GPS, GLONAS, Galileoi Beidou za navigaciju i navođenje na cilj.

Rusija uvek korak ispred: Postavila sistem za onemogućavanje američkih bombi! (Foto: RIA Novosti)

Najnoviji ometači proizvedeni su u „Naučno-tehničkom centru za radio-elektronsku borbu“ (NTC REB) i predstavljaju uređaje koji se postavljaju i na tornjeve mobilne telefonije, a integrisani su sa predajnicima stanica za radio-ometanje R-340RP i objedinjeni u jednu mrežu koja pokriva čitave regione kupolom neprobojnom za signale satelitske navigacije.
– Do ovog trenutka već su završena testiranja uređaja i sistem je uveden u naoružanje – rekao je za moskovski dnevni list „Izvestija“ predstavnik Ministarstva odbrane koji je „upoznat sa situacijom“. U Naučnom centru su nam potvrdili da se na tom sistemu radi, ali nisu davali komentare. Osnovu svih sistema satelitske navigacije čini prenošenje običnog signala sa satelita. Zbog toga najmanje odstupanje od zadate frekvencije, čak i milisekunde, dovode do gubljenja preciznosti. Emitovanje signala odvija se u prilično uskom opsegu koji se takođe naziva „referentna frekvencija“ – ispričao je za „Izvestija“ nezavisni vojni ekspert, jedan od autora knjige Brother Armed, Anton Lavrov. – Savremeni ometači usmereni su upravo na blokiranje referentne frekvencije čije ometanje zbog njene ograničenosti i uz dovoqno jake smetnje od šuma ne zahteva poseban trud. Treba istaći da sva četiri sistema satelitske navigacije sa čijim signalima i treba da se nosi „Polje-21“, koriste bliske frekvencije u intervalu od 1176,45 do 1575.42 MHz. O mogućnostima najnovijeg ruskog sistema za formiranje neprobojne kupole ometanja govori činjenica da on hvata čak i odašiljač od svega 20 vati da bi ugušio radio signale u tom opsegu u radijusu od 80 km. Princip rada „Polja-21“, koji je zvaničan naziv za prostorno raspoređen sistem radio-ometanja satelitskih navigacionih sistema, prilično je jednostavan. Prema podacima navedenim u tematskom zborniku „Radio-elektronska borba u Oružanim snagama“, a takođe i u patentu RU 2539563 (baza podataka „Rospatenta“), stanica radio-smetnji R-340 RP montira se neposredno na toranj mobilne telefonije, što garantuje maksimalno pokrivanje teritorije. Zanimljivo je da uređaji „trista četrdeset“ dobijaju ne samo napajanje iz električne mreže tornja, nego i koriste njegovu prijemno-predajnu antenu GSM-formata kao rezervni kanal za vođenje i prenošenje podataka. Istovremeno ovaj sistem ima i jedan nedostatak. Kako je navedeno u opisu – „nedostatak sistema je u tome što on stvara radio-smetnje kako za protivnika koji koristi radio-navigacioni sistem GSM, tako i za domaće korisnike tog radio-navigacionog sistema i njegovog ruskog pandana GLONAS“. – Razume se da posle montiranja svoje opreme na tornjeve može da se koristi infrastruktura drugih operatera, na primer, njihovo napajanje ili njihov predajnik kao rezervni kanali za upravljanje – kaže generalni direktor kompanije Telekom Daili, Denis Kuskov. – Međutim, pripadnici vojske ne mogu sami da ulaze u osnovne stanice, potrebna im je dozvola. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA