Najnovije

MIROVIĆ OTKLONIO SVE SUMNJE: LDP nema širinu i toleranciju da uđe u novu Vladu, stavovi su im ekstremni

BEOGRAD - SNS će ove nedelje, pored SPS-a, obaviti razgovore i sa predstavnicima ostalih stranaka kako bi se došlo do što veće podrške novoj Vladi u parlamentu, kaže potpredsednik naprednjaka Igor Mirović. Istovremeno dodaje i da LDP nema tu dozu širine i tolerancije u odnosu na ukupan politički ambijent da bi mogao da uđe u sastav nove vlade.

Igor Mirović (Foto: Jutjub)

"I dalje se nalazimo u zakonskim rokovima za izbor vlade a čekali smo da se donese najbolja odluka u datim okolnostima i na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni, pravi se najbolji tim. Priprema se program. Bilo je potrebno i strpljenje i umeće da se dođe do situacije da poslanici glasaju za izbor nove vlade", rekao je Mirović gostujući u Novom danu N1 televizije.

Prema njegovim rečima, sastavljanje Vlade deluje kao da je jednostavan proces ali u okolnostima u kojima se Srbija nalazi, bilo je bitno da se tom procesu priđe staloženo i smireno, sa strpljenjem a to je, kako ističe, ključna poruka nove vlade.

"Na sednici Predsedništva SNS-a nije bilo reči o personalnim rešenjima", kaže Mirović i dodaje da on očekuje da će mandatar Aleksandar Vučić saopštiti imena nakon još jednog kruga razgovora sa predstavnicima drugih političkih stranaka jer je ideja da se formira vlada sa što širom većinom u Skupštini.

Prema njegovim rečima, na Predsedništvu je najviše bilo reči o izazovima sa kojima se suočava Srbija, odnosima u regionu, provokacijama, potrebi da se održi mir, stabilnost, privredni rast i razvoj, da se Srbija sačuva na dobroj putanji na kojoj se nalazi.

Odgovarajući na pitanje da li će biti novih razgovora sa LDP-om oko ulaska u Vladu, Mirović ističe:

"Nisam siguran da LDP ima tu dozu širine i tolerancije u odnosu na ukupan politički ambijent da bi mogao da uđe u sastav nove vlade. NJihov stavovi su ponekad krajnje ekstremni i krajnje netolerantni na okolnosti u kojima se Srbija nalazi imajući u vidu njen međunarodni položaj, ekonomiju, potrebu da sarađuje sa više važnih tačaka u svetu. I to i mnogo drugih tačaka je razdor u mogućnost da se s LDP-om sarađuje".

Govoreći o izjavama da postoje pritisci u procesu formiranja Vlade, Mirović je rekao da je dobro što je Vučić rekao da ima pritisaka ali da će Srbija njima odoleti i da će poštovati volju građana i principe za sastavljanje vlade.

Komentarišući ponovnu saradnju sa SPS-om, i nakon dosta prepucavanja u medijima, Mirović naglašava da jeste bilo negativnih izjava i to nije ništa novo.

"Sada, gledajući iz ugla čitaoca mogli bi da zaključite: 'Govore jedni o drugima svašta, kako mogu da sede u vladi zajedno'. Postavlja se jedno drugo pitanje, pitanje stabilnosti u Narodnoj Skupštini, pitanje efikasnosti u donošenju odluka, da li građani žele sednice koje se vode prema poslovniku, plan koji se realizuje iz nedelje u nedelju ili žele rijaliti u Narodnoj Skupštini, beskrajno duge rasprave koje se ne završavaju odlukama i donošenjem zakona.. ili ćemo kroz koaliciju u kojoj ćemo progutati i neke gorke pilule omogućiti tu vrstu organizacije i stabilnosti", kaže on.

Kako kaže, sve to bi SNS mogla da ostvari i bez SPS-a u Vladi ali je bitna značajna većina zbog bolje uređenog sistema donošenja odluka, izazova s kojima se suočavamo. "Druga mogućnost je da imamo većinu s manjim brojem poslanika koji podržavaju vladu a to je scenario koji može biti zanimljiv za zemlju sa boljom ekonomijom, uređenu zemlju... a kod nas to nije tako".

Mirović naglašava i da nije bilo razgovora o resorima koje će dobiti SPS. "Razgovori su neprekidni, sada će se intenzivirati i najkasnije do ponedeljka će biti završeni. Očekujemo da se obave razgovori i sa drugim političkim strankama, mnoge stranke su bile i na našoj političkoj listi. Sa idejom da se početkom sledeće nedelje objavi sastav nove vlade i potvrdi u Skupštini".

Na pitanje šta će biti suštinska razlika između prošle i sadašnje vlade, potpredsednik SNS-a i pokrajinski premijer odgovara:

"Biće u većoj snazi i angažovanju u poslovima koji nisu završeni. Prva i najvažnija stvar je da se održi kurs ekonomske stabilnosti, da se u jednom širem luku zagrebe po svim tačkama neproduktivnosti, nedostatka, ekonomije Srbije u javnom sektoru, u delu javne uprave, preduzeća koja su bila trošak za Srbiju a koja će morati da definišu svoj status..." Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA