Najnovije

Patrijarh Irinej pisao Šešelju: Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena Vama!

BEOGRAD - Postupak koji je Sveti arhijerejski sabor vodio protiv episkopa mileševskog Filareta nema nikakve veze sa Ordenom Belog anđela koji je on dodelio Vojislavu Šešelju, navodi se u pisanom odgovoru koji je patrijarh srpski Irinej uputio lideru radikala. U pismu se navodi i da američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, takođe, nema nikakvog uticaja na postupak koji je pokrenut protiv episkopa mileševskog.
Pismo Šešelju (Foto: Politika)

Pismo Šešelju (Foto: Politika)

– Pomenuti postupak nema nikakve veze sa ordenom vama dodeljenim. Ja sam lično pozdravio dodeljivanje ordena vama. Isto tako, nema nikakvog uticaja gospodin američki ambasador. To vam kažem pod punom odgovornošću! Nažalost, vladici Filaretu se pripisuju druge krivice, čisto kanonsko-administrativne prirode – navodi se u pismu. Zahvalivši Šešelju na pismu koje mu je uputio, patrijarh Irinej je poželeo lideru radikala dobro zdravlje, mudrosti i snage u borbi protiv zlih sila ovoga sveta. Obraćajući se patrijarhu Irineju, lider radikala je u pismu naveo da je „sa velikom tugom i razočarenjem primio vest o neslozi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i saopštenja o smenama pojedinih episkopa”. Tada je Šešelj rekao da ga je zaprepastila i iznenadila vest da je Filaret smenjen zato što mu je dodelio Orden Belog anđela i naveo da je spreman da ga vrati.
Pročitajte još:Šešelj traži od Hrvatske da vrate Srpsku Krajinu!(NE)OČEKIVANO: Jelena Milić priznala krah evrointegracija u Srbiji
Episkop mileševski Filaret je, podsetimo, razrešen dužnosti 23. maja. Prilikom glasanja, 19 arhijereja je bilo da Filaret ne bude više na tronu eparhije mileševske, a 18 je bilo protiv. Zasedanju nije prisustvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je inače bio protiv smene i Filareta i Georgija, misleći da je sve završeno odlukom patrijarha da Filaret ostane na čelu te eparhije. Izvor: Politika (M. Derikonjić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA