Najnovije

ANALIZA: Spor o granici Crne Gore i Kosova bi pod određenim uslovima mogao da eskalira u rat!

PRIŠTINA- Organizacija „Albanska narodna armija“ zapretila je da će doći do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Ova organizacija pozvala je političke partije u Crnoj Gori da odbace sporazum jer će njegovim prihvatanjem „preuzeti odgovornost za izbijanje rata između dva naroda“.

ROSU (Foto: Gazetaekspress)

Analitičar Srđa Trifković ocenjuje da do rata sigurno neće doći, jer Albanci nemaju zeleno svetlo svojih zapadnih mentora da idu tako daleko.
– Mislim da je ovde reč o pokušaju Edija Rame da poboljša svoj rejting sa uspaljenom, agresivnom patriotskom retorikom. U celini, mislim da je sasvim jasno da ni Tirana, niti Priština, ni muslimansko Sarajevo, ni Zagreb ne mogu da povuku nijedan potez ovde a da prethodno ne dobiju odobrenje iz Vašingtona, a Vašingtonu u ovom trenutku ne pada na pamet da rizikuje nekontrolisanu eskalaciju napetosti na Balkanu – objašnjava Trifković.
Sećajući se slučaja kada je „Samoopredeljenje“ sa Kosova ušlo nekoliko kilometara duboko u crnogorsku teritoriju i tu zaboli zastavu Albanije i tablu „Republika Kosovo“, sagovornik navodi da je vrlo moguće da se ovakvi incidenti i u budućnosti dešavaju.
– Ipak, takvi incidenti nemaju nikakvu političku težinu. Oni odražavaju pokušaj ultranacionalističkog albanskog segmenta da na neki način pomeri debatu u pravcu sopstvene agende.
Trifković smatra da će u svakom slučaju dugoročna albanska strategija ići ka tome da se konstituiše neka „velika Albanija“ koja bi bila proširena i na delove Crne Gore, zapadne Makedonije, čak i Srbije van Kosova.
To je jedan dugoročni projekat i Albanci shvataju da u ovom trenutku ne bi bilo pametno da pristupe njegovoj realizaciji – navodi analitičar.
Na pitanje u čiju korist će biti potpisan sporazum o demarkaciji, Trifković smatra da nijedna strana neće biti zakinuta, jer to ne odgovara Zapadu.
– Mislim da će zapadni mentori težiti da sve strane ostanu jednako nezadovoljne iz prostog razloga što sva tri entiteta: Đukanovićev, Ramin i prištinski su njihovi puleni, tako da nemaju razloga da preferiraju jedne protiv drugih. Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA