Najnovije

NEMA TE SILE: Dodik saopštio da ni jedna zabrana neće sprečiti referendum

BANJA LUKA- Milorad Dodik, predsednik RS, rekao je da će referendum biti održan i da nema zabrane koja bi to mogla da spreči.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub/Pravda)

Referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, postao je centralna regionalna tema. Posle poziva Veća za implementaciju mira u BiH - da Republika Srpska ne održi referendum, uz izdvojeno mišljenje Rusije, na potezu je Banjaluka.
Situacija se pažljivo razmatra i u Srbiji - predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sastaće se u četvrtak s najvišim zvaničnicima iz Republike Srpske u Beogradu, a premijer Vučić razgovaraće, takođe u Beogradu, s hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.
Uoči sastanka, Dodik kaže da će referendum biti održan. On je rekao da već dugo vremena PIK deluje na strani bošnjačkih interesa. On je naveo da će deo puta Banjaluka - Doboj zvati 9. januar.
Predsednik Republike Srpske je, između ostalog, kazao da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule.
"Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema", izjavio je.
Na pitanje da li Republika Srpska može biti zadovoljna ishodom sednice PIK-a, odgovorio je:
“U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kriminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. To je urađeno ad hoc. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovde".
Oni su mogli samo sublimirati izjave Bakira Izetbegovića, PIK deluje u funkciji provođenja bošnjačke politike, rekao je o izjavi u vezi sa referendumom.
"Nakon referenduma ćemo ući u Parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK hteo koristiti sednicu da smiri situaciju, to je trebalo raditi pre donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisaće '9. januar Dan državnosti Republike Srpske'. Meni se svideo predlog Mladena Ivanića", rekao je Dodik.
Na konstataciju da se govori da iza svega stoji dogovor Bakira Izetbegovića i njega u predizborne svrhe, Dodik odgovara da su to spekulati koji sede u Sarajevu i izmišljaju stvari."Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski đilkoši uvek nesto nađu da pričaju".
Dodik je kazao da političari u RS-u pokazuju da nisu otuđena politička elita, kako ih nazivaju i da će dokazati da nisu otuđeni, već da su elita koja pita narod..
"Pitaćemo narod o 9. januaru i otići u Parlament. Imamo praznik Hrvata, Sv. Stefana 26. pa niko nije ukinuo taj praznik koji je zvaničan u nekom Kantonu. Imamo islamske praznike koji nisu problem. Samo je problem priča o RS. Šta je s nama na nivou BiH? 1. mart ne slavi niti jedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji...", dodaje.
Naveo je da je 25. septembra referendum i da nema odgađanja: "Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan."
U zajedničkoj odluci PIK-a kaže se da najavljeni referendum ugrožava mir u BiH.
"PIK nije morao ni zasedati, jer je to sve Bakir rekao. Nema ugrožavanja Bošnjaka. Oni su zastupljeni na svim mestima u RS-u kako je predviđeno Ustavom. Potpredsednik RS-a je Bošnjak koji nesmetano orgija po medijima. Nema kompromisa i objektivnosti jer neko misli da bismo trebali prihvatiti zakon Bakira Izetbegovića. Na čemu da pravimo kompromise?" upitao je.
Dodik je naglasio da je referendumom data mogućnost i da Bošnjaci kažu svoj stav.
"Niko ih ne prisiljava ni da izađu ni da ne izađu. Ako ko ugrožava Bošnjake u RS-u, onda ih ugrožava Sarajevo koje ih koristi kao monetu za potkusurivanje. Očito da treba nazvati Ambasadu SAD-a ili Velike Britanije da kažu šta treba izjaviti, pa da bude korektno. Ja govorim ono što izražava stav javnog mjenja u RS-u", zaključio je.
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA