Najnovije

SUTRA GLASANJE: Hoće li Vuk Jeremić postati novi generalni sekretar UN?!

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra će drugi put tajno glasati o novom generalnom sekretaru UN, a biraće između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije. U trci za prvog čoveka svetske organizacije prvobitno je učestvovalo 12 kandidata, ali je bivša ministarka za spoljne i evropske poslove Hrvatske Vesna Pusić odustala od kandidature, a u pismu upućenom javnosti, dan uoči drugog kruga glasanja, napisala je da smatra da njene šanse za tu poziciju nisu realne.

Vuk Jeremić (Foto: Sinhua)

Pusićeva se nakon prvog kruga glasanja, koji je održan 21. jula, našla na začelju. U međuvremenu je i Australija, 29. jula, odbila da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Ruda za naslednika Ban Ki-muna, saopštivši da Rud nije podoban za taj posao.
Iz našeg regiona su se, pored Jeremića, za novog generalnog sekretara UN kandidovali i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim, nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.
U trci za to mesto su i generalna direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske, administratorka Razvojnog programa UN Helen Klark iz Novog Zelanda, ministarka spoljnih poslova Argentine Suzana Malkora, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš, nekadašnji šef moldavske diplomatije Natalija German i bivši izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene Kristijana Figeres.
Jeremić je, uoči novog kruga glasanja za generalnog sekretara koji će sutra biti održan iza zatvorenih vrata, rekao da treba biti oprezan sa očekivanjima, ali je izrazio uverenje da „ima razloga da se nadamo da ćemo nakon drugog kruga ostati u najužem izboru za ovu izuzetno važnu, verovatno i najvažniju funkciju”.
Jeremić je napomenuo da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni jer smo već u prvom krugu glasanja dobili devet od 15 glasova članica Saveta bezbednosti koje smatraju, kako je naveo, da je Srbija podesna da da generalnog sekretara.
On je, posle prvog kruga glasanja, rekao da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom.
Ishod glasanja se ne saopštava javnosti - jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku, dok se od kandidata očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima.
Međutim, neformalni rezultati posle prvog kruga glasanja pre dve nedelje pokazali su da vodi Gutereš, dok je na drugom mestu Tirk, javio je AP dan posle prvog kruga glasanja. Treće mesto dele troje kandidata - Jeremić, Bokova i Kerim, naveo je tada AP, pozivajući se na dvoje diplomata koji su tražili da ne budu imenovani.
Helen Klark je, prema nezvaničnim rezultatima prvog kruga glasanja, bila četvrta, a na petom mestu je Malkora, rekle su diplomate. Vesna Pusić je tada dobila 11 „obeshrabrujućih glasova”, najviše od 12 kandidata, a troje kandidata na dnu liste bili su Kristijana Figeres, Natalija German i Igor Lukšić, rekle su diplomate.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je za Tass, uoči prvog glasanja, da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, verovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsedavanja Saveta bezbednosti.
Čurkin je objasnio da predsedavajući Savetu bezbednosti ima tehničku ulogu u procesu utvrđivanja preporuka SB Generalnoj skupštini, te da nema uticaja na rezultate glasanja. U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Saveta bezbednosti.
Kandidati su imali prilike da se javno predstave Skupštini i odgovaraju na pitanja diplomata, a bili su pozvani i na razgovor u SB iza zatvorenih vrata. Srpski kandidat Vuk Jeremić izjavio je, uoči prvog glasanja u SB za novog generalnog sekretara UN, da je učinjeno sve kako bi se što više zemalja pridobilo da ima pozitivan stav o kandidaturi Srbije.
Jeremić je, u prošlomesečnoj debati kandidata za generalnog sekretara UN, izrazio uverenje da su svetskoj organizaciji potrebne promene i poručio da on ima plan za to.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA