Najnovije

ALEKSANDAR DUGIN: Zapad je propast Evrope

Smatram sebe antizapadnim ideologom u svakom smislu. Ali razlikujem Evropu i Zapad. Verujem da su to dva različita pojma. Evropa je istorijska teritorija sa različitim narodima, tradicijama i državama koje postoje, i to me veoma interesuje.

Aleksandar Dugin (Foto: Jutjub)

Pisao sam niz knjiga pod naslovom Noomahija (Sudar nomosa) u kojima se govori o logosima Evrope, Nemačke, Francuske, Italije i Grčke. Imam najdublje poštovanje za logos evropske kulture. Proučavam ga, zajedno sa jezicima, književnošću, filozofijom u evropskim kulturama, koje volim.
Ali mislim da Evropa pada poslednjih par vekova, počev od epohe prosvetitetljstva, pa sve do liberalizma i savremenog anglosaksonskog liberalizma, i sve to nije Evropa, nego anti-Evropa. I upravo to pripisujem pojmu "Zapada". Na Zapadu sunce zalazi, opada, nestaje, i upravo takva je etimologija te reči na ruskom. Protiv Zapada sam i za Istok, za uspinjanje. Zapad je propast Evrope.
Moji svetonazori su antizapadni, ali nisu antievropski. Evropa me izuzetno interesuje i visoko cenim tradicionalni evropski logos. Nije slučajnost da sam napisao i nekoliko knjiga posvećenih Martinu Hajdegeru. Pisao sam i o drugim evropskim misliocima. Važno je da se sve ovo ne pretvori u karikaturu.
Čovek može da voli Evropu i da ne voli Zapad. Zapad nije nastavak evropske kulture, nego zamena za evropsku kulturu. Evropski identitet je otet, a duh koji opseda savremenu Evropu je antievropski. Volim pravu Evropu - hrišćansku, grčko-rimsku, gotsku Evropu - sa njenim tradicionalnim duhom i herojskim vrednostima. Ali prezirem i odbacujem ovu liberalnu, buržoasku, degenerisanu i politički korektnu pseudo-Evropu, čija kultura i identitet nestaju pred našim očima.
Izvor: Katehon
Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube