Najnovije

ĐURIĆ: Radovi na mostu u Kosovskoj Mitrovici neće početi uskoro, Edita Tahiri iznosi neistine!

BEOGRAD- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić tvrdi da su netačni navodi Edite Tahiri, kosovske ministarke za dijalog, da će obnova mosta na Ibru početi 15. avgusta. On ističe da otvaranje mosta nije moguće sve dok glavna gradska ulica u severnom delu Kosovske Mitrovice – Kralja Petra, koja se proteže od ćuprije do kružnog toka u centru grada, ne bude pretvorena u pešačku zonu.

Marko Đurić (Foto: Jutjub)

„Termin za početak radova još nije određen. Za nas je najvažnija bezbednost naših građana u Kosovskoj Mitrovici i to nam je prvi prioritet. Tek kada Ulica kralja Petra bude pešačka zona, možemo da govorimo o obnovi mosta. Isto tako, mora da se osigura da punkt Kfora bude u blizini i da bude obezbeđeno neprekidno dežurstvo međunarodne zajednice”, ističe Đurić.
On je za TV B92 rekao da u poslednjoj, maratonskoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je trajala 19 sati, Edita Tahiri dala reč posrednici u razgovorima i visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i njenim saradnicima da neće izlaziti u javnost i govoriti o tome šta bi ona želela da razgovori predstavljaju.
Edita Tahiri je juče u razgovoru za kosovske medije u prvi plan stavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, na čemu insistira Priština, opisujući ovaj proces kao uklanjanje barikade. Ona je dodala da „revitalizacija mosta” mora da počne pre 15. avgusta. Upravo su razgovori o „deblokadi sporazuma za uklanjanje barikada”, kako navodi Edita Tahiri, trajali do ranih jutarnjih sati.
„U kontekstu razgovora o praktičnim koracima za revitalizaciju, istaknuto je da se sporazum postignut 25. avgusta 2015. mora u potpunosti sprovesti; drugim rečima, most u Mitrovici mora da funkcioniše i da kretanje i puna sloboda ljudi i vozila, u okviru plana i dijaloga u Briselu, bude omogućena. Tri strane ocenile su da će slobodno kretanje na mostu biti simbol normalizacije odnosa između zajednica i da će ovaj most konačno vršiti svoju funkciju, kao i svaki most na svetu, koji ujedinjuje ljude”, izjavila je Edita Tahiri, prenosi „Koha ditore”.
Marko Đurić pak kaže da Edita Tahiri vrlo često iznosi svoje viđenje sveta i da to javnosti prikazuje kao stvarnost.
„Ona svojim ponašanjem šteti svom kredibilitetu jer iznosi stvari koje nisu dogovorene, pokušavajući tako da prikupi političke poene na Kosovu i Metohiji, ali je to kratkoročno i ne odgovara istini. Srpska delegacija se ponaša odgovorno i ne izmišljamo stvari koje nisu bile deo dogovora”, kaže Marko Đurić za B92.
Obnova i uređenje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici predviđeno je briselskim sporazumom o slobodi kretanja koji su 25. avgusta 2015. potpisali premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Međutim, ovaj dogovor je ostao mrtvo slovo na papiru jer rekonstrukcija mosta nije uopšte počela iako je bilo previđeno da mašine na mostu budu od 15. oktobra 2015. i da radovi budu završeni najkasnije do juna ove godine.
Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić objasnio je da je početak radova na mostu povezan sa potpisivanjem memoranduma o razgraničenju između severne i južne Mitrovice, što je odbila albanska strana iz južnog dela Mitrovice. Tim memorandumom je bilo predviđeno da će do 10. oktobra 2015. biti rešeno pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima.
„Važno je istaći da radovi na mostu neće početi dok se ne usaglase svi detalji memoranduma o razgraničenju, to jest definišu linije razgraničenja u Suvom Dolu. Takođe, most neće biti otvoren za saobraćaj sve dok rekonstrukcija ne bude završena, Ulica kralja Petra pretvorena u trajnu pešačku zonu, a trg cara Lazara izgrađen”, izjavio je pre nekoliko meseci Rakić.
Ksenija Božović, odbornik Građanske inicijative SDP u lokalnom parlamentu opštine severna Mitrovica i donedavno predsednica SO Severna Mitrovica, kaže da je „isuviše kratak rok za otvaranje glavnog mosta, jer se nisu stekli uslovi”.
„Još nije potpisan memorandum o razgraničenju severne i južne Mitrovice i još nema bezbednosnih uslova da se most otvori. Mada pojedini iz međunarodne zajednice ističu da ’nema dileme’ da selo Suvi Do pripada južnoj Mitrovici, oni zaboravljaju da i teritorijalno i po zonama Prištine, ovo multietničko selo pripada severnom delu grada. Zar i EU i Priština zaboravljaju da u odborničkim klupama lokalnog parlamenta sede legitimni predstavnici Albanaca, birani na lokalnim izborima 2013. godine”, kaže za „Politiku” Božovićka, uz naglasak da se previđa i činjenica da su odbornici SO Severna Mitrovica na jednoj od sednica doneli odluku da Ulica kralja Petra bude pešačka zona, ali i da deo od zgrade „Telekom Srbija” do naselja Tri solitera takođe bude ulica za pešake.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA