Najnovije

SRBI MEĐU NAJUSPEŠNIJIMA: Danas se završava prvenstvo sveta u rešavanju šahovskih problema

U Beogradu se danas (5.8.) završava 40. prvenstvo sveta u rešavanju šahovskih problema i 59. kongres šahovske kompozicije.

Danas se završava prvenstvo sveta u rešavanju šahovskih problema (Foto: quitehandy.com)

Poslednja takmičarska disciplina sinoć (4.8.) je završena. U brzom rešavanju problema učestvovalo je 16 najboljih u dosadašnjem toku takmičenja, a pobedio je Zaur Mamadov iz Azerbejdžana, srebrnu medalju osvojio je Slovak Tomaš Pejtl, dok se bronzom okitio Englez DŽonatan Mestel. Rešavači su se takmičili po kup sistemu. Naš Vladimir Podinić, eliminisan je u četvtfinalu od kasnijeg pobednika Azerbejdžanca Mamadova koji je u prvom kolu bio bolji od još jednog srpskog reprezentativca Miodraga Mladenovića. Marko Ložajić, jedan od najboljih kadeta sveta takođe je ispao u prvom kolu. Posle posete Fruškoj Gori, Novom sadu, Petrovaradinu i Sremskim Karlovcima, najbolji svetski rešavači takmičili su se u brzom rešavanju problema. U veoma atraktivnoj disciplini za publiku (na velikom ekranu publika vidi problem koji je pred takmičarima. Pritiskom na taster takmičar govori rešenje, ukoliko pogodi, dobija poen, u slučaju netačnog odgovora, poen ide protivniku. Posle kvalifikacija primenjuje se kup sistem. Sve uz vremensko ograničenje)
učestvovali su i naši reprezentativci. Sudio je Borislav Gađanski.

Danas (5.8.) će organizatori dodeliti medalje najboljima, prvo od 14 časova u hotelu Metropol, a zatim i na svečanom zatvaranju u Jahting klubu Kej.

Podsetimo, Srbija je u dosadašnjem toku takmičenja osvojila 5 medalja, 2 srebrne I 3 bronzane. Uspesi Marjana Kovačevića, Vladimira Podinića, Marka Ložajića, Živojina Perovića u pojedinačnoj i naše reprezentacije u ekipnoj konkurenciji, svrstali su Srbiju među najuspešnije nacije 40. prvenstva sveta u rešavanju šahovskih problema i 59. kongresa
šahovske kompozicije. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA