Najnovije

U PRIŠTINI SVE NAPETIJE: Vijore se zastave "Velike Albanije", kordoni policije oko skupštine!

Situacija je mirna za sada, a demonstranti su počeli da se okupljaju u velikom broju. Policija drži sve pod kontrolom.

Veljika Aljbanija (Foto: Skrinšot)

Pristalice Samoopredeljenja počele su da se okupljaju na trgu ispred kosovske skupštine, uzvikuju parole i nose zastave Albanije i zastave "Velike Albanije" na kojoj piše "Autohtonus", iste one koja je spuštena dronom na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu u oktobru prošle godine.
Na stotine policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređeno je oko zgrade skupštine i vlade u centru Prištine gde se danas od 11 sati održava protest protiv odluke o demarkaciji sa Crnom Gorom koji predvodi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.
Kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta, demonstranti uzvikuju parole "dole vlada", a pristalice Pokreta Smoopredeljenje organizovano pristižu na trg.
Na stotine policajaca u kordonima sa opremom za razbijanje demonstracija - štitovima, šlemovima i gas maskama, raspoređeno je oko zgrade skupštine i vlade u centru Prištine.
Novinari koji prate događaj još nisu ušli u zgradu parlamenta i čekaju ispred.
Portparol Policije Daut Hodža izjavio je za "Ekspres" da je u jednom skladištu u Prištini pronađeno 50 torbi sa "molotovljevim koktelima" i flašama benzina, pripremljenim za današnje demonstracije.
Takođe je oduzeto kamenje i propagandni materijal. Najavljene su slične akcije širom grada.
Prištinski mediji javljaju da je stiglo oko 17 autobusa sa pristalicama Samoopredeljenja iz raznih krajeva Kosova, kao i da je policija tokom pretresa prostorija Samoopredeljenja konfiskovala materijale pripremljene za protest.
Sve zbog sporazuma o demarkaciji sa CG
Parlament bi trebalo danas da održi sednicu na kojoj će se glasati o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Sednica se održava u atmosferi povišenih tenzija jer se opozicija protiv ratifikaciji ovog sporazuma, smatrajući da je Kosovo njime oštećeno.
Sporazum o demarkaciji je inače jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.
Nije bezdeno
- Za Srbe je vrlo loša poruka s protesta u Mušutištu. Vrlo je loša poruka i poseta Edite Tahiri i Hašima Tačija severu Kosova, koja je, mogu slobodno da kažem, bila provokativna. Kao i napadi neke organizacije Rugovci na parlament, RTK i direktora te televizije, uz pretnje i poruke da će ta kontroverzna organizacija nastaviti da se bori protiv svakog ko pruži podršku usvajanju sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore - naveo je on.
Prema njegovim rečima, sva ova dešavanja, uključujući i današnji protest opozicije, mogu da rezultiraju i fizičkim napadima na predstavnike Srpske liste i van, i unutar institucije, zbog čega Lista danas neće učestvovati u radu parlamenta.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA