Najnovije

Novo oružje ruskih specijalaca

Koncern „Kalašnjikov“ predstavio je na forumu „Armija 2016“ niz najnovijih modela lakog streljačkog oružja namenjenog ruskoj armiji, Nacionalnoj gardi i Federalnoj službi bezbednosti. Po rečima Andreja Kirisenka, savetnika generalnog direktora koncerna „Kalašnjikov“, novi ruski mitraljez RPK-16 može se koristiti čak i kao snajpersko oružje.

Laki ručni mitraljez RPK-16 / Grigorij Sisojev/RIA Novosti

Na vojnotehničkom forumu „Armija 2016“ koncern „Kalašnjikov“ predstavio je niz novih modela streljačkog oružja. Među njima su jurišni ručni mitraljez RPK-16 i probni primerci poluautomatskih snajperskih pušaka.

Laki ručni mitraljez RPK-16

Novi laki ručni mitraljez RPK-16 kalibra 5,45 mm zapravo je temeljito modernizovana varijanta sovjetskog mitraljeza RPK-74. Po rečima Andreja Kirisenka, savetnika generalnog direktora koncerna „Kalašnjikov“, oružje je proizvedeno pre 40 godina i bilo je efikasno, ali je imalo niz nedostataka. „Magacin je primao samo 45 metaka, a sam mitraljez je bio glomazan i nepodesan za iskrcavanje boraca iz borbenog vozila pešadije. Sa druge strane, mitraljez se dobro pokazao kao pouzdano oružje u borbi nezavisno od vremenskih uslova. Zbog toga smo odlučili da ne izmišljamo ništa nego da preradimo stari model i prilagodimo ga današnjim realijama“, rekao je on za „Rusku reč“. Novi model je postao „danonoćno“ oružje. Mitraljez ima Pikatinijeve šine tako da se na njega mogu montirati sve vrste nišana – od noćnih, termovizijskih i kolimatorskih do optičkih snajperskih nišana. „Borac može otvarati vatru pojedinačnim pucnjevima i pogađati metu prečnika 20 centimetara na udaljenosti 300-400 metara (prema taktičko-tehničkim karakteristikama mitraljez uništava neprijateljsku živu silu na udaljenosti od 800 metara)“, istakao je Kirisenko. Mitraljez ima i novi lakši bubanj u koji staje 96 metaka. Pored ostalog, RPK-16 može da koristi i „klasične magacine“ automata AK-74M, koji trenutno koristi ruska armija. Konstruktori su predvideli i mogućnost zamene cevi posle koje se RPK-16 može koristiti kao ručni mitraljez (duža cev, 1.076 mm u borbenom položaju), a takođe i kao jurišno oružje specijalnih jedinica (kraća cev, 836-896 mm u borbenom položaju). Kada posle dužeg korišćenja cev postane neupotrebljiva ne mora se menjati celo oružje nego se samo naruči cev potrebne dužine. Oružje sa kompletnom opremom sada je teško svega 4,5 kilograma. „RPK-16 smo konstruisali na sopstvenu inicijativu. Mi ćemo taj mitraljez dati vojsci da ga testira, posle čega ćemo ga doraditi u skladu sa eventualnim primedbama. Za oružje se takođe zainteresovalo rukovodstvo centra za specijalne namene Federalne službe bezbednosti i Nacionalne garde“, istakao je savetnik generalnog direktora koncerna „Kalašnjikov“. Kako je rekao izvor „Ruske reči“ u vojnoindustrijskom sektoru, RPK-16 može doći na smenu mitraljezu „Pečeneg“, koji sada koristi ruska armija.

Snajperska puška „Kalašnjikov

Snajperska puška „Kalašnjikov“ (SVK) / Grigorij Sisojev/RIA Novosti Poznati ruski koncern demonstrirao je dva probna primerka poluatomatske snajperske puške „Kalašnjikov“, jedan prilagođen ruskim mecima 7,62h54 mm, a drugi mecima NATO-a veličine 7,62h51 mm. Konstruktori planiraju da se ovim oružjem zameni armijska snajperska puška „Dragunov“ „Snajperska puška ’Dragunov’ napravljena je pre pola veka i danas je njen potencijal za modernizaciju već u potpunosti iskorišćen. Novi poluautomatski karabin je jednostavniji za korišćenje i kompaktniji. Potkundak se ne oslanja na cev, što povećava preciznost gađanja, a sklopivi kundak omogućava efikasniju primenu u borbi“, istakao je Kirisenko. Za vreme intervjua konstruktor bez napora vrti oružje u jednoj ruci. „Glavna osobenost snajperske puške ’Kalašnjikov’ je njena težina. Primera radi, poznata nemačka automatska puška Heckler&Koch teška je 7,5 kg, a naš novi model samo 4,2 kg, s tim što naša puška po preciznosti i dometu ne zaostaje za nemačkom“, istakao je Kirisenko. Puška je sa obe strane ergonomski prilagođena tako da se može pucati i levom i desnom rukom, a na gornjem delu sanduka postavljena je Pikatinijeva šina za montiranje svih postojećih „dodataka“. Efektivni domet novog oružja je 1.000 metara. U magacin staje 10, 15 i 20 metaka. Izvor: RG.RU/Nikolaj Litovkin

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA