Najnovije

SUKOB UNUTAR VLADE BRITANIJE: Boris DŽonson pritiska Terezu Mej da sprovede Bregzit

LONDON- Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris DŽonson vrši pritisak na predsednicu Vlade Terezu Mej da brzo sprovede odluku s junskog referenduma o napuštanju EU, piše londonski list "Gardijan".

Boris DŽonson (Foto: Sinhua)

DŽonson podržava novu višepartijsku kampanju istaknutih političara koji se zalažu za "Bregzit". I sam među najglasnijim čelnicima te kampanje, na čijem je čelu poslanica laburista Žizela Stjuart, DŽonson je rekao da će napuštanje EU doneti Velikoj Britaniji kontrolu nad "zakonima, granicama, novcem i trgovinom".
Ta njegova objavljena poruka ukazuje na podele u Vladi, u kojoj se ne samo DŽonson zalaže za brzo i sveobuhavtno napuštanje EU, piše list.
Gardijan primećuje da se u najnovijoj poruci kampanje "Promeni Britaniju" više ne pominje tvrdnja da će britanski zdravstveni sistem napuštanjem EU dobiti vanredni prihod od 350 miliona funti nedeljno, što je bio jedan od glavnih argumenata te kampanje pred junski referendum.
U novoj poruci se tvrdi da Velika Britanija očekivanu uštedu od neuplaćivanja u budžet EU treba da potroši na "nastavak finansiranja poljoprivrede, univerziteta i siromašnijih krajeva".
Zagovornica grupe za ostanak u EU "Otvorena Britanija", poslanica torijevaca Ana Soubri, bivša ministarka za malu privredu, kaže da pristalice odlaska sada ćutke odustaju od laži koje su iznosile uoči junskog referenduma.
Pristalice ostanka kažu da je potpuno netačno da Velika Britanija nedeljno Briselu šalje po 350 miliona funti, jer nije uračunata velika suma koju London dobija od EU kroz subvencije za poljoprivredu i druge oblasti, uključujući strukturalne fondove i grantove za prosvetu i istraživanje. A čak i sama pomisao da bi sav novac koji sada ide EU, mogao biti dat samo zdravstvu, potpuno je nerealna, kažu oni.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA