Najnovije

NA IVICI OPŠTEG RATA: Turci smenili gradonačelnike kurdskih gradova, izbijaju protesti širom zemlje!

Turske vlasti postavile su nove administracije u čak 20-ak kurdskih opština i gradova. Uklonjeni su brojni gradonačelnici pod optužbom da su povezani sa PKK, kurdskom pobunjeničkom grupom koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Protest Kurda (Foto: Sinhua)

Ovaj potez, protiv lokalnih zvaničnika koji su demokratski izabrani od strane tamošnje populacije, odmah je rezultirao uličnim protestima, a tenzije su dodatno naglo porasle na prostoru ionako poprilično nemirnog turskog jugoistoka na granici sa Sirijom i Irakom.
Na nekoliko mesta se sa demonstrantima sukobila policija, posebno u gradu Suruc na sirijskoj granici gde su s vodenim topovima rasterali demonstrante ispred zgrade lokalne administracije.
Nemiri su zabeleženi i na prostoru glavnog regionalnog centra, grada Dijarbakir, kao i na prostoru provincije Hakari u blizini iračke granice.
U većini slučajeva smena reč je o funkcionerima pro-kurdske opozicijske stranke HDP (Narodna Demokratska Stranka), treće političke snage u Turskoj koju vlasti optužuju da su povezani s PKK-om, što oni kategorički odbacuju. Izvor: advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA