Najnovije

U ODBRANU PRAVOSLAVLJA: U Kotoru formirana Balkanska kozačka vojska! (FOTO/VIDEO)

U Kotoru je formirana Balkanska kozačka vojska, uz prisustvo arhijerejskog namesnika bokokotorskog Momčila Krivokapića i brojnog sveštenstva, kao i 26 kozačkih delegata iz drugih kozačkih centara sa Balkana, među kojima je svaki predstavnik kozačke jedinice od najmanje 50 kozaka.

Formiranje Balkanske kozačke vojske u Kotoru (Foto: in4s.net)

Nakon liturgije i obilaska mesta gde je početkom 19. veka bio ruski konzulat, svečano postrojeni kozaci i „Noćni vukovi“ pošli su u riznicu Srpske pravoslavne crkve, gde ih je pozdravio domaćin, arhijerejski namesnik bokokotorski protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.


Foto: in4s.net

Vrhovni ataman Viktor Vladimirovič Zaplatin, zamenik Slobodan Pejović

Nakon svečanog, radni deo „kozačkog kruga“ počeo je predavanjem raporta atamanu Viktoru Vladimiroviču Zaplatinu, nakon čega je zastavni vod svečano uneo zastave Rusije, Crne Gore i Srbije koje su kasnije postavljene uz zastave drugih balkanskih zemalja. Za vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske jednoglasno je izabran kozački general Viktor Vladimirovič Zaplatin. On je pozdravio prisutne, kazavši da je predstavnik Ruske Federacije koji već 16 godina radi u Srbiji. „Ako se uspavamo, nećemo postići mir. Rat se dešava. On ne mora biti viđen. Mnogo smo izgubiuli u prošlim ratovima. Rusija je mnogo izgubila, ali niko nije mogao pretpostaviti da će na teritoriji bivšeg SSSR-a doći do rata među braćom – Rusima i Ukrajincima. Srbi nikada neće biti naši neprijatelji“, poručio je između ostalog Zaplatin. Kozački pukovnik (ataman Crne Gore) Slobodan Pejović, koji je danas izabran za zamenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske, podsetio je na veze sa ruskim narodom, posebno u poslednjih 300 godina.
balkanska kozačka vojska 4 409x307 U Kotoru formirana Balkanska kozačka vojska (VIDEO)


Foto: in4s.net „Pomenuću samo nekoliko primera. Za vreme ruskog cara Petra Velikog ruski kneževi su u Boki Kotorskoj učili pomorske škole. U ratu Rusije protiv Napoleona u ruskoj vojsci je služilo preko 10 srpskih generala. Rusi su sa crnogorskom vojskom i Bokeljima za vreme Petra Cetinjskog od Francuza oslobađali Boku. Na Berlinskom kongresu Crna Gora i Srbija ne bi dobile državu da nije bilo Rusije, što je potvrdio i naš kralj Nikola kada je rekao: ‘Da nije bilo Rusije, ne bi bilo ni Crne Gore.'“ On je podsetio na rusku pomoć u oslobađanju Jugoslavije i cele Evrope od Hitlera, pomoć Crnoj Gori nakon zemljotresa 1979. godine. Podsetio je i na ruske investicije i brojne turiste koji dolaze iz ove zemlje. Pejović je osudio stav zvanične crnogorske politike koja se kreće ka učlanjenju države u NATO savez, nazvaši ovu organizaciju NATO kavezom. „U našem narodu je poznato da će Boka Kotorska i aerodrom u Nikšiću postati NATO baze. Nećemo u NATO kavez koji nas je mučki ubijao od Subotice do Murina“, poručio je između ostalog Pejović.

Temnjikov: Pravoslavni narod je jedinstven

Kozački general Genadij Jakovljević Temnjikov, koji je danas predsedavao na kozačkom skupu, istakao je je zadatak očuvanja nasleđa predaka.
„Pravoslavni narod je jedinstven. Ovde vidimo i Ruse i Crnogorce i Srbe. Mi stolećima štitimo naše interese tako što znamo istoriju. Znamo je još od Kulikovske bitke. Mi znamo svoje heroje, Crnogorci znaju svoje, Srbi svoje. Međutim, kozaštvo je jedinstveno. Potomci kozaka žive i u Australiji (Bajkalci koji su se, voljom istorije, preko Kine, naselili u godinama revolucije na ovaj kontinent). Kao oficijelni predstavnik Saveza dobrovoljaca Donbasa prenosim vam i pozdrave Aleksandra Brodaja prvog predsednika Donjecke Narodne Republike i Andreja Jurjeviča Pinčuka, ministra bezbednosti“, kazao je Temnjikov, poručivši kako građanska pozicija čoveka zavisi od njega samoga, te da svako mora uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i tako učestvovati u rešavanju problema koji se inače ne mogu razrešti sami od sebe.
balkanska kozačka vojska 2 409x307 U Kotoru formirana Balkanska kozačka vojska (VIDEO)


Foto: in4s.net

Vidaković: Kozaci su Hristovi ratnici

Kozački pukovnik (glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku) Vojislav Vidaković istakao je da su kozaci Hristovi ratnici. „Duša ovog naroda se kali na liturgijama, u ljubavi prema bližnjemu svome i rodu svome. Prema korenu svome, istoriji i tradiciji. Samo tako on će zadobiti carstvo Gospodnje i samo tako mi ćemo opstati kao narod. Nemojmo da dozvolimo da nas dele, da nas svađaju, da nam uvode uljeze u kuću oni koji su nam je rušili, kao i kuće naših bližnjih, jer tada ćemo napraviti smrtni greh“, kazao je Vidaković. On je preneo poruku Kozačke organizacije Ruske Federacije, pozvao na izbegavanje podela i okupljanje oko Srpske pravoslavne crkve. „Najveća naša snaga i najveća naša vojska je na nebu. To su svi naši svetitelji i svi naši mučenici koji su živote dali za naš narod, za naše pravoslavno biće. Kozaci su Hristovi ratnici. Oni su bili kadri da ostanu i da opstanu na strašnome mestu i tako će biti dok je veka. Kozaci krase pravoslavni narod, njihovi kodeksi su došli od Gospoda i zato su oni nepobedivi“, poručio je Vidaković, istakavši i da je aktuelni istorijski trenutak prolazna stvar kao i sve drugo.
IMG 1589 409x307 U Kotoru formirana Balkanska kozačka vojska (VIDEO)


Foto: in4s.net

Krivokapić: Pravoslavlje vaskrsava

Pozdravljajući prisutne, arhijerejski namesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić je kazao: „Velika mi je radost i čast što danas ovde mogu da vas pozdravim kao one koji čuvaju i brane veru pravoslavnu“. „Kada mi dođu braća pravoslavna, ja ih uvek pozdravljam sa Hristos voskrese. Jer ako Hristos nije vaskrsao, onda je uzaludna vera naša i uzaludna su i nadanja naša. Ali, Hristos je vaskrsao. LJudi nisu verovali da će vaskrsnuti i pravoslavlje, a evo danas na čitavom svetu ono vaskrsava. To i jeste najveći problem bezbožnika, najveći problem Zapada“, kazao je između ostalog Krivokapić, koji je vrhovnom atamanu Balkanske kozačke vojske poklonio ikonu Svetog Nikolaja čudotvorca.
IMG 1595 U Kotoru formirana Balkanska kozačka vojska (VIDEO)


Foto: in4s.net Svečanost formiranja Balkanske kozačke vojske uveličali su svojim prisustvom i članovi poznatog ruskog i moto-kluba „Noćni vukovi“, koji su u crkvi Svetog Nikole prisustvovali Svetoj liturgiji, a zatim obišli i spomen ploču bivšeg Ruskog konzulata koji je u ovom gradu radio na početku 19. veka. Skupu je prisustvovao predsednik Bratstva pravoslavne omladine Miajlo Backović, a Kozački krug pozdravili su i Sergej Stepin iz Saveza dobrovoljaca Donbasa, Vojo Gušić potpredsednik boračke organizacije Republike Srpske, Miroslav Topalović bivši ratnik iz Republike Srpske. Pojava postrojenih kozaka i „Noćnih vukova“ u Kotoru izazvala je ogromnu pažnju prisutnih turista. Rusi, Amerikanci, Španci i Japanci utrkivali su se da se fotografišu sa kozacima i „vukovima“. Izvor: in4s.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA