Najnovije

NAPETO IZMEĐU MOSKVE I BERLINA: "Ovo smatramo neprijateljskim potezom"

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer ocenio je "neprijateljskim potezom" to što je iznela službena predstavnica Rusije.

Angela Merkel (Foto: Sinhua)

Dan ranije glasnogovornica ruske diplomatije Maria Zaharova izjavila ja da je na samitu G20 početkom septembra Moskva jasno dala na znanje kancelarki Merkel da je neprihvatljiv svaki direktni i indirektni pokušaj vršenja pritiska na Bugarsku.

Nova kandidatkinja za glavnu sekretarku UN-a

Sve se to dešava u trenutku dok Sofija navodno u poslednjem trenutku radi na promeni kandidatkinje za mesto generalnog sekretara UN-a. Navodno će povući kandidaturu šefice UNESCO-a Irine Bokove te umesto nje predložiti zamenicu predsednika Evropske komisise Kristalinu Georgijevu. Zamenica premijera Bugarske Rumiana Batšvarova izjavila je u ponedeljak da kanidaturu Bokove ne uliva nadu u uspeh te da će biti novih informacija o toj temi sledećih dana. U trci za naslednika Ban Ki-muna je desetak kandidata i ništa ne sprečava kandidaturu u poslednji trenutak, iako je proces imenovanja pokrenut. Ime sledećeg generalnog sekretara bi trebao biti objavljen najranije u oktobru.Nakon četiri glasanja Saveta bezbednosti, bivši portugalski premijer Antonio Guteres je i dalje vodeći među kandidatima koji od januara žele naslediti Ban Ki-muna na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda. Izvor: danas.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA