Najnovije

DESNIČARI NA PUTU DO VLASTI U HOLANDIJI: Prva odluka - iskoreniti islam!

Holandski ultradesničar Gert Vilders, lider Partije slobode (PPC), obećao je u svom manifestu da će "pozatvarati džamije i zabraniti Kuran".

Gert Vilders (Foto: Jutjub)

Ono što dodatno zabrinjava evropsku javnost, ali i institucije, jeste to što Vildersova partija vodi u anketama pred parlamentarne izbore u Holandiji, zakazanih za mart 2017, prenosi AFP. Razlog zbog čega je skočila popularnost Vildersa u Holandiji je, pored talasa desnice koji raste širom Evrope, i to što se "holandska vladajuća elita lopše pokazala".
PVV u svom programu navodi da će „preokrenuti islamizaciju zemlje sa nizom mera, uključujući zatvaranje granica, ugasiti centre za azilante, zabraniti ulazak migranata iz muslimanskih zemalja i zabraniti muslimankama da nose maramu u javnosti“.
Vilders je obećao i održavanje referenduma sa pitanjem ostanka Holandije u Evropskoj uniji. NJegova stranka je takođe obećala i smanjenje stranih uticaja, kao i troškova policije i bezbednosti.
Ipak, ovi antiislamski i antievropski stavovi koje Vilders zastupa mogli bi znatno da umanje šanse za formiranje većinske vladajuće koalicije ukoliko pobedi na izborima. Vilders se našao pred sudom još 2010. godine, zbog raspirivanja rasne mržnje prema muslimanima. - Zajedno sa mnom izvedena je na sud i sloboda govora mnogih, mnogih Holanđana. Ja sam rekao sve što sam imao i nemam nameru da povučem ni reč - kazao je tada između ostalog Vilders. U Vildersovoj optužnici pisalo je da je 2007. u autorskom tekstu u holandskim novinama nazvao Kuran fašističkom knjigom, koja je po njegovim rečima slična delu "Majn kampf" Adolfa Hitlera. Godinu dana nakon objavljivanja ovog teksta snimio je film "Fitna" kojim je pozvao muslimane da iz Kurana iscepaju stihove koji „propovedaju mržnju“. Holandsko tužilaštvo je prvobitno 2008. godine odustalo od podizanja optužnice protiv Vildersa, tvrdeći da su komentari o Kuranu koje je on izrekao bili deo javne debate. Na adresu holandske policije stigle su prijave više od 40 ljudi koji su bili povređeni navodima iz Vildersovog autorskog teksta, dok su se drugi žalili na sadržaj filma "Fitna". Vilders je oslobođen svih optužbi, a od tada je pod stalnom policijskom zaštitom. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA