Najnovije

KINEZI LANSIRALI SVEMIRSKU LABORATORIJU: Putovanje na Mars bliže nego ikad! (VIDEO)

Kinezi su danas uspešno lansirali drugu test-laboratoriju za svemirsku stanicu sa koje planiraju da 2020. krenu na putovanja po Solarnom sistemu.

Lansiranje (Foto: Sinhua)

Kineska raketa je u orbitu je ponela svemirsku laboratoriju Tiengong-2 (Nebesko mesto 2), koju će, prema planovima, u oktobru nastaniti i dva kosmonauta. Oni bi na stanici trebalo da provedu najmanje mesec dana. Prvenstveni zadatak laboratorije Tiengong-2 je testiranje naprednih sistema za održavanje života, sistema za pristajanje svemirskih modula i sistema za dopunu goriva. Stručnjaci smatraju da su ovo poslednje pripreme pred lansiranje centralnog modula buduće svemirske stanice koje je najavljeno za 2018. godinu. Iako je Vašington još 2011. zabranio NASA-i da sarađuje sa Kinezima na njihovom svemirskom projektu, prvi Amerikanac kineskog porekla koji je komandovao međunarodnom svemirskom stanicom Liroj Čiao, u čijem radu je SAD takođe zabranio Kinezima da učestvuju, često posećuje kineski svemirski centar u Guangdžou, piše Sinhua. On je, povodom lansiranja rakete rekao da je impresioniran uspesima kineskih inžinjera na projektu i da očekuje velike rezultate ovog projekta.
"Međunarodna saradnja na svemirskim letovima sa ljudskom posadom je zajednički interes svih zemalja i može da dovede do poboljšanja međunarodnih odnosa uopšte", naglasio je Liroj Čiao. Kineska svemirska stanica čiji se završetak najavljuje za 2020. godinu trebalo bi da posluži kao odkočna daska za najavljene misije kineskih kosmonauta na Mars. Izvor: Pravda/Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA