Najnovije

Taksa za ulazak u šengensku zonu još je samo ideja

U Evropskoj komisiji još nije napravljen predlog o sistemu registrovanja stranih posetilaca koji ulaze u EU, poručuju iz kabineta.

Dimitris Avramopolus (Foto: Jutjub)

Evropska komisija još nije napravila nikakav predlog uspostavljanja sistema za registrovanje stranih posetilaca u EU, pa je stoga prerano za bilo kakve spekulacije o detaljima tog budućeg predloga. To je odgovor koji je „Politika” dobila iz kabineta evropskog komesara za bezbednost i migracije Dimitrosa Avramopulosa na pitanje da li će se u tom aktu naći i odredba da građani Srbije i ostalih zemalja koje nisu članice EU, ali jesu u šengenskoj zoni, plaćaju taksu za ulazak u države EU.
Vest o tome da bi budući ETIAS sistem za evidentiranje protoka putnika kroz EU mogao da uključi i obavezu građana da plaćaju takse za prelazak granice pobudila je juče pažnju javnosti. U Avramopulosovom kabinetu ne potvrđuju niti demantuju da bi se odredba o svojevrsnoj „vizi bez viza” mogla naći u sistemu ETIAS, koji će, kako očekuju, doprineti poboljšanju bezbednosti šengenske zone.
„Evropska komisija je objavila svoju nameru da uspostavljanjem mehanizma ETIAS poveća dostupnost informacija o osobama koje ulaze i izlaze iz EU kako bi se ojačala bezbednost šengenske zone”, kažu u Briselu.
Da je preuranjeno razmišljati o eventualnom naplaćivanju prelaska granice, juče su potvrdili i pojedini zvaničnici Srbije i diplomatski predstavnici EU i Nemačke u našoj zemlji. Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja takse, ministar za rad Aleksandar Vulin naveo je da je prerano za komentare, ali da problem s kojim se suočava EU nije nastao na Balkanu i da se sigurno ne nalazi u Srbiji. „Teško da su naši državljani ti zbog kojih treba uvoditi bilo kakve šengenske ograde i šengenske obaveze”, rekao je on, a preneo B92.
Vulin je dodao i da je siguran da postoje milioni ljudi iz drugih zemalja čije bi kretanje trebalo kontrolisati pre no kretanje državljana Srbije.
Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da briselska administracija zasad samo prati predlog koji bi trebalo da liči na američki sistem za obavezno registrovanje stranaca ESTA.
„Pitanje je u tome da se stvore sigurne spoljne granice i da se poboljša bezbednost. Moramo videti šta će biti ishod jer je proces tek u pripremi. Debata je u toku i videćemo šta će od svega ispasti”, naveo je Benedikt.
Da se o ovom planu razgovara jer u vremenu „sve većih bezbednosnih izazova moraju da se zna ko ulazi u zemlju”, potvrdio je i nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman.
„Šengenski prostor je za nas veoma bitan i veoma intenzivno se zalažemo u EU za jačanje njegovih spoljnih granica. S druge strane se zalažemo da reformišemo i jačamo dablinski sistem”, kazao je Ditman.
Inače, prema zasad dostupnim saznanjima, ETIAS je zamišljen kao sistem koji bi prikupljao podatke o svim putnicima koji bez viza putuju u Evropu kako bi se osiguralo identifikovanje potencijalnih bezbednosnih problema. To bi, kako poručuju iz Brisela, istovremeno smanjilo nesigurnosti za putnike i doprineo lakšem upravljanju granicama EU. Takođe, ako je za utehu, sve i da dođe do eventualnog uvođenja „ulaznica za EU” – koje bi, prema postojećim informacijama, koštale od 13 do 50 evra – to neće uticati na pravo na bezvizni režim putovanja koji će ostati na snazi u svim državama čiji građani bez viza putuju u EU, uključujući i Srbiju. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA