Najnovije

Vojni rok šest meseci, ali ga neće svi služiti!

Umesto tri meseca kao što je do sada bio slučaj, mladići i devojke koji su se prijavili da dobrovoljno služe vojsku, od sada će vojni rok služiti šest meseci.

Vojni rok 6 meseci (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Kako je poručeno iz Ministarstva odbrane, dobrovoljci će dobiti i uvećanje zarade koje će ići i do 25.000 dinara, a produženje roka će biti ponuđeno i septembarskoj klasi, a od decembra će i zvanično stupiti na snagu.
– Obuka će biti podeljenja na nekoliko etapa. Osnovna će trajati mesec i po dana, zatim specijalistička isto toliko, a posle toga vojnici će biti upućivani u jedinice na kolektivnu obuku – rečeno je iz Ministarstva odbrane.
Ovaj način obuke će omogućiti kvalitetniju pripremu za izvršenje namenskih zadataka i povećati operativnu sposobnost vojske. Vojni analitičar Miroslav Lazanski podržava ovu odluku, rekavši da je najmanje šest meseci potrebno da bi se prošla osnovna obuka.
– Za tri meseca vojnici nauče da ispale 30 metaka, iskopaju i zalegnu u rov. Savladaju postrojavanje, strojevi korak, marširanje, osnovnu obuku s puškom i neko bojeno gađanje, što je minimum. U bivšoj JNA osnovna obuka trajala je šest meseci, bez toga nema pravog vojnog roka – rekao je on.
Sistem odbrane Srbije broji oko 34.000 ljudi, od čega je direktno pod oružjem tek 10.000, te on ističe da bi, osim kvalitetnije obuke, Srbija pod hitno trebalo da poveća broj vojnika.
– U sadašnjim okolnostima, s obzirom na izazove koji su pred nama, ne bi smeli da imamo manje od 55.000 vojnika – naglasio je Lazanski.
Inače, samo ove godine se u dobrovoljce prijavilo 1.195 kandidata, što je dvostruko više od prethodnog broja. One najbolje, po novom modelu, čeka posao u vojsci.
– Minimum desetoro najboljih biće primljeno u stalni radni odnos u svojstvu profesionalnog vojnika, dok će ostali moći da konkurišu za upražnjena mesta profesionalnih vojnika – navedeno je u ministarstvu.
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA