Najnovije

Zaharova: Nismo obavešteni o tužbi Ukrajine protiv Rusije (VIDEO)

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova održala je danas konferenciju za medije na kojoj je govorila o aktuelnim pitanjima međunarodnih odnosa i spoljne politike Rusije.

Zaharova (Foto: RIA Novosti)

Odnosi sa Ukrajinom

Rusija nije dobila obaveštenje od Ukrajine o tužbi protiv Rusije u okviru Konvencije UN o pomorskom pravu, izjavila je Zaharova. „Čuli smo izjave da nam je Ukrajina predala obaveštenje o podizanju pitanja u arbitražnom sudu o navodnom kršenju obaveza Rusije prema Konvenciji UN o pomorskom pravu, međutim, mi takvo obaveštenje nismo dobili“, istakla je predstavnica Ministarstva. 
„Moskva je više puta izražavala volju da se konsultuje sa Kijevom o pitanjima koja se tiču Konvencije UN o pomorskom zakonu. Međutim, Ukrajina je odbila da sa nama razgovara“, rekla je Zaharova na konferenciji za medije.
„Kao što smo već govorili, Rusija, kao odgovorni učesnik navedene konvencije, u dobroj veri ispunjava obaveze po tom dokumentu. Naravno, ovo se odnosi i na more oko Krimskog poluostrva“, dodala je ona. U sredu je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo da je Kijev pripremio arbitražnu tužbu protiv Rusije u okviru Konvencije UN o pomorskom pravu iz 1982. godine i da je već poslao obaveštenje u rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, Ukrajina više nije obalska zemlja. O izjavi Bele kuće o prestanku neprijateljstava u Siriji Sumnje SAD u spremnost Rusije da poštuje dogovor o Siriji su nelogične i ne idu u korist saradnje, izjavila je Zaharova. „Iz nekog razloga, američke kolege smatraju da je režim prekida vatre neki test za rusku reputaciju. To je čudna postavka tog pitanja. Smatramo takve izjave nelogičnim i kontraproduktivnim“, naglasila je ona.
„Žalosno je što, bez obzira na rezultate postignute u Ženevi, čujemo takve izjave koje ne idu u korist saradnje“, rekla je Zaharova.
Moskva insistira na objavljivanju rusko-američkog dogovora o prekidu vatre u Siriji da bi se izbegle spekulacije i netačne interpretacije, dodala je ona. Odluka o objavljivanju dokumenta, međutim, treba da se donese zajedno sa Vašingtonom. Neprilične izjave VADA o ruskim hakerima Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova rekla je da su izjave Svetske antidoping agencije (VADA) o borbi protiv hakerskih napada koji se povezuju sa oporavkom sportista iz Rusije neprilične. Ranije je hakerska grupa „Fensi bers“ na svom sajtu objavila drugi spisak sportista kojima je VADA odobrila upotrebu zabranjenih lekova. Prema objavljenim dokumentima, dozvolu za upotrebu dopinga u vreme Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru dobilo je 25 sportista iz 8 zemalja. 
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA