Najnovije

KINEZI VEĆ BESNI NA AMERE: Međutim, brine ih dolazak još jedne sile u njihovo dvorište!

Japan je najavio planove za povećanje vojnih aktivnosti u jugoistočnoj Aziji zajedno sa svojim saveznicima kako bi suzbio kinesku dominaciju u okolini osporavanih grebena u istočnoj Kini i Južnom kineskom moru, što uključuje čvršće povezivanje sa američkom mornaricom.

Američka flota (Foto: Jutjub)

Tenzije u tom regionu su narasle nakon što je Peking pokazao aspiracije prema prisvajanju Senkaku ostrva kojima trenutno upravlja Japan.
Takođe, delovi Istočnog kineskog mora pripadaju Tajvanu kojeg Kina smatra svojom teritorijom.
Postoji preko 750 malih ostrva, koralnih ostrva i grebena koji leže oko obala Vijetnama, Filipina, Tajvana, Malezije, Bruneja i Kine oko kojih se ove države spore i za koje svaka od ovih država ima svoje ime. Kako tenzije rastu, mornarica SAD nastavlja s vojnim vežbama i raspoređivanjem ratnih brodova i mornaričke avijacije u okolini osporavanih teritorija. Kao razlog za ove aktivnosti Amerikanci navode osiguranje principa slobode plovidbe u međunarodnim vodama. Peking je vojne vežbe SAD nazvao provokacijom i zapretio Japanu da će, ako pređe "crvenu liniju" i zaplovi sa američkom mornaricom u sporne vode, uslediti oštar odgovor. Uprkos kineskoj pretnji, novi japanski ministar odbrane Tomomi Inada je obećao da će japanska mornarica ploviti sa američkom. On je optužio Peking za namerno ugrožavanje "statusa quo" u teritoriji oko ostrva Senkaku odnosno Djaouju, kako ih zovu Kinezi. Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA