Najnovije

ZABRANJENA ISTINA: Evo zašto su uhapšeni ruski novinari na Kosmetu; Moskva traži reakciju međunarodne zajednice!

Uhapšeni ruski novinari iz agencije NJuz front u Orahovcu pravili su reportažu o životu Srba u enklavama, a policija ih je uhapsila po nečijoj dojavi jer navodno nisu imali validna dokumenta za boravak na Kosmetu.

Oksana Sazanova (Foto: Fejsbuk)

Posle plaćanja kazne od 400 evra, novinari će biti pušteni i deportovani uz pratnju takozvane "kosovske policije" do administrativnog prelaza sa centralnom Srbijom Merdare. Uhapšenim ruskim novinarima na Kosovu i Metohiji Oksani Sazonovoj i Sergeju Belousu, određena je je kazna od  po 200 evra pojedinačno, dakle, ukupno 400 za oboje i proterivanje sa okupiranog Kosova sa zabranom ulaska na pet godina. Novinari NJuz fronta su uhapšeni u Orahovcu dok su radili reportažu o Srbima, i zadržani su u pritvoru jer nisu imali vize koje su na Kosovu obavezne za ruske državljane. S obzirom da novinari kod sebe nemaju novac i ne mogu da plate izrečenu kaznu, trenutno se čeka neko od nadležnih da donese novac i plati kaznu uhapšenim novinarima. Posle toga, biće deportovani, uz pratnju šiptarske policije do administrativnog prelaza sa centralnom Srbijom Merdare, gde bi prema ranijim informacijama, trebalo da ih preuzme neko od srpskih advokata. Ovo je potvrdio i advokat Goran Petronijević, koji je za rusku agenciju Sputnjik rekao da se procedura oko njihovog puštanja iz pritvora odvija preko srpskih advokata koji imaju dozvolu da rade na Kosovu i Metohiji, kao i da jedna advokatska ekipa čeka na administrativnom prelazu na Merdarama između Kosmeta i Srbije. „Verovatno će ih policija dopratiti do prelaza, postoji i procedura dok pređu na teritoriju centralne Srbije. Oni se terete za nedozvoljen prelazak državne granice, što je na Kosovu krivično delo, jer nisu imali vize jer je Kosovo donelo ukaz prema kome ruski državljani moraju da imaju vize za ulazak na teritoriju Kosova“, kaže Petronijević, dodajući da će im, kao mera, verovatno biti zabranjen ulazak u južnu srpsku pokrajinu do daljeg.   Iz okupacionog "Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova" još sinoć je potvrđeno da su novinari noć proveli u policijskom pritvoru za strane državljane u Prištini i da su, kako je rečno, bili „na sigurnom“.

Zvonko Mihajlović, koji je bio u Orahovcu sa uhapšenim ruskim novinarima, Oksanom Sazonovom i Sergejom Belousom, kaže da je privođenje i hapšenje usledilo najverovatnije na osnovu nečije dojave. „Novinarima sam obezbedio smeštaj u Velikoj Hoči i oni su trebali danas i sutra da borave u opštini Orahovac. Prilikom izlaska iz jedne vinice u Velikoj Hoči, na putu ka srpskoj porodici koju su hteli da intervjuišu, zaustavili su nas 4 policajaca, dva u uniformi i dva u civilu. Prilikom legitimisanja videli su da novinari nemaju vize u pasošima i odmah su ih priveli u policijsku stanicu u Orahovcu dok su meni uzeli dokumenta i naložili mi da dođem u policijsku stanicu i dam izjavu. Od tog momenta ja gubim svaki kontakt sa prijateljima iz Rusije i u policijskoj stanici su nas držali više od 2 sata. Nakon toga su mi naložili da odem u Prištinu u odeljenje za migracije gde su i njih sproveli. Kada sam stigao ispred zgrade gde se nalazi to odeljenje policajac mi je prišao, vratio mi dokumenta i rekao da sam slobodan i da mogu da idem kući. Na moje pitanje šta će biti sa novinarima odgovorio mi je da će večeras ili možda ujutru da ih deportuju do nekog administrativnog prelaza kako bi napustili Kosovo i Metohiju. Ja sam insistirao da mi kažu kada će da ih deportuju kako bih krenuo sa njima da im pomognem, policajac mi je odgovorio da nema potrebe jer neću moći da budem sa njima u automobilu i da bez obzira na sve oni taj podatak neće da mi daju. Nakon tog razgovora odmah sam obavestio Kancelariju Ruske federacije u Prištini o događaju i u stalnom sam kontaktu sa njima kako bi smo pomogli braći Rusima. Nadam se da će sve biti uredu i da će ih pustiti na slobodu“, rekao je Mihajlović za portal iKos, dodajući da policija nije bila gruba ali da je bila dosta rezervisana.
On takođe ne veruje da je problem bio samo u vizama, već da neko ne želi da se istina o životu Srba na Kosovu i Metohiji čuje. Vladimir Bruter sa Međunarodnog instituta za društveno-politička istraživanja celu situaciju komentariše na sledeći način: „Dok ruski novinari budu snimali ono što se može smatrati istinom o Kosovu, ovakve situacije će se ponavljati. Kosovska policija će ih hapsiti prvom prilikom i raditi sve da istina ne dospe u javnost, jer istina o Kosovu nikome nije potrebna. Želim da kažem da Zapad pažljivo prati da slika sa Kosova uvek bude samo pozitivna, zato što su loše vesti sa Kosova isto što i loše vesti sa Zapada. Na Kosovu znaju da oni moraju da spreče ruske novinare da objektivno prikazuju situaciju, jer, prema zvaničnoj zapadnoj legendi, Srbi dobro žive na Kosovu, a pravoslavne svetinje niko i ništa ne ugrožava“.

Moskva traži da se OEBS izjasni

Predsednica Komisije javne komore za diplomatiju, razvoj i podršku sunarodnicima u inostranstvu Elena Sutormina je pozvala OEBS sa zahtevom da daju javnosti na uvid zvaničnu ocenu hapšenja ruske novinarke i urednice agencije NJuz front Srbija na Kosovu i Metohiji. "Mi smo se obratili predstavniku OEBS-a za slobodu medija Dunji Mijatović sa zahtevom da da svoju procenu situacije u vezi hapšenja novinara zatočenih u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. Sigurna sam da je to politička odluka, naročito s obzirom na činjenicu da su ruski i ukrajinski novinari uhapšeni dok su snimali reportažu o pravoslavnim crkvama koje se nalaze na teritoriji pokrajine. Verujem da je u današnjem svetu pritisak na medije potpuno neprihvatljiv i predstavlja direktan udar temeljima slobode građana da se kreću i da dobiju informacije", rekla je Sutormina za RIA Novosti. Sutormina je napomenula da Komisija namerava da preko ruskog Ministarstva spoljnih poslova traži od "vlasti Kosova" zvaničan razlog za pritvor i deportaciju novinara. Urednica novinske agencije NJuz front Srbija Oksana Sazonova je uhapšena juče, ali joj je tek danas dozvoljeno da kontaktira svoju redakciju. Sa njom je uhapšen i njen kolega iz Ukrajine Sergej Belous. Izvor: NJuz front Srbija / rs.sputniknews.com / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA