Najnovije

BOGATOJ MONARHIJI NEMA SPASA: Saudijska Arabija se raspada, ako nastavi ovako!

Još samo 10 do 15 godina ako nastave ovim putem, toliko je u komentaru u Hosein Askari prognozirao da je preostalo Saudijskoj Arabiji, pre nego što se potpuno uruši, prvo ekonomski, a potom i politički.

Saudijska Arabija - divlja zver Zapada (Foto: Jutjub)

Askari je ovo napisao u komentaru u Hafigton Postu.  Ovaj svetski uvaženi ekonomista, deo karijere proveo je kao poseban savetnik ministra finansija Saudijske Arabije, pa je za pretpostaviti da bolje nego iko zna o čemu govori.
Askari je podsetio da je tron u verski najrigidnijoj monarhiji na svetu kralj Salman bin Abdul-Aziz nasledio prošle godine, da bi kao prestolonaslednika imenovao 31-godišnjeg sina Mohamada bin Salmana.
Zašto? Zato jer se se Saudijskoj Arabiji ne piše dobro, a ovaj je mlad i dovoljno obrazovan da precizno uoči šta sve preti raspadom te zemlje. Prvi i osnovni problem, naveo je princ, jeste to što je monarhija rasipnički nastrojena. Potrošnja je industrijski beskorisna, kao i subvencije, na vojsku se troši šakom i kapom, posebno u doba niskih cena nafte javni sektor kao apsolutno najveći izvor poslova takođe je neodrživo.
Dinamičan i produktivan privatni sektor, naveo je dalje prestolonaslednik, neophodan je da zameni prevelik javni sektor, te da se u pokretanju radne snage angažuju i žene.
Javni sektor mora biti nezavistan od prihoda od nafte, a i ti prihodi uopšte moraju se preusmeriti u fondove koji će se koristiti kad nafte uskoro nestane. Otvorenost politike, oporezivanje kao izvor prihoda države, a ne nafta, privatizacija, razvoj institucija. Sve to, napisao je Askari, uočio je prestolonaslednik kao poteze koji se moraju sprovesti kako Saudijska Arabija ne bi propala do, najkasnije, 2030.
A to baš neće ići. Jer i prinčev otac i pripadnici njegovog klana, rođaci, čak i starija braća, niko ne pokazuje da je kadar da se odrekne razvratnog života u blagostanju na račun države. Mnoštvo od pobrojanog značilo bi i iskorenjivanje korupcije, a to znači i nove neprijatelje.
Pa onda i neopisivo duboke političke reforme, a to u vahebističkom kraljevstvu znači i radikalne verske zaokrete. Sve je to prestolonaslednik odlično pobrojao, čak postoji i nešto što se zove "Vizija 2030.", ali ne postoji ni najbleđa naznaka da se išta pomera u tom smeru.
Prinčevi Al-Sauda, piše dalje Askari, veruju da su njihovi očevi, dedovi, pradedovi, njihovi preci, njih 40-ak, zemlju osvojili mačevima, sabljama, noževima, prevarama i izdajama i da zemlja zato pripada njima. A takvo shvatanje onda znači da je mirna politička reforma potpuno nemoguća.
Što se Zapada tiče, kad Saudijska Arabija napokon implodira, SAD sigurno neće priskočiti u pomoć da je spasu.

Zapad u celosti danas lije krokodilske suze nad civilima koji ginu u Jemenu, u ratu u kojem Saudijska Arabija razara tu zemlju, a i dalje joj prodaje oružje. Na kraju, Saudijska Arabija se raspada i, nakon što je sam princ javno obznanio sve te probleme, kad se napokon raspadne, ulagači – Askari pritom čini se misli na one sa Zapada – s punim će pravom tužiti kompanije čije deonice drže, a koje su ulagale u tu zemlju.
Izvor: express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA