Najnovije

OBJAVLJENI DOKUMENTI O PRIMIRJU U SIRIJI: Ovo su detalji sporazuma između Rusije i SAD

VAŠINGTON - Američka agencija AP objavila je detalje sporazuma o Siriji između Rusije i SAD, koji predviđa da sirijska avijacija ne vodi borbena dejstva u regionima gde vazdušne napade na položaje pripadnika Islamske države i Nusra fronta izvode ruski i američki avioni.

Keri i Lavrov (Foto: Sinhua)

Dogovoreno je i da opozicija preduzme sve neophodne mere kako teroristi ne bi ulazili u demilitarizovane zone, navodi se u dokumentu, prenosi Sputnjik.
"Bilo koje kršenje primirja u demilitarizovanim zonama analiziraće Rusija i SAD. Ukoliko teroristi uspeju da uđu u tu zonu, Rusija i SAD će postupati u skladu sa odlukama zajedničkog koordinacionog centra", ističe se u tekstu.
Kada je u pitanju humanitarna pomoć, navodi se da će ona biti dostavljana u skladu sa uslovima prekida vatre i shodno procedurama UN.
Sporazumom je, takođe, predviđeno da Rusija i SAD u bilo kojem trenutku mogu da prestanu da ga primenjuju ukoliko budu smatrale da se neki od uslova ne ispunjava prema planu.
Ističe se i da prioritet ostaje razdvajanje umerene opozicije od pripadnika Islamske države i Nusra fronta.
Rusija i SAD će, kako se dodaje, preduzeti zajedničke korake kako bi se stabilizovala situacija u Siriji, posebno kada je reč o Alepu.
Povodom objavljivanja detalja sporazuma oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je potvrdila autentičnost dokumenta, naglasivši da je to samo jedan od pet dokumenata koji su predstavnici Rusije i SAD potpisali 9. septembra.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA