Najnovije

Obama predvideo da će se Rusi "zaglibiti" u Siriji, ali...

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Rusiju da će se zaglibiti u “močvari“ Sirije.

Barak Obama (Foto: Sinhua)

On je to izjavio nekoliko dana nakon što je Moskva započela svoju vazdušnu kampanju u nameri da pomogne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da reši pobunu finansiranu iz inostranstva.
Vreme je pokazalo da se to predviđanje pretvorilo u potpunu suprotnost. 
- Obama je imao dobar razlog da bude uvređen zbog sve agresivnije spoljne politike Rusije na Bliskom istoku i drugim mestima i da misli da će se ona obiti o glavu Vladimiru Putinu - piše novinar i istoričar Mihael Petru. 
- Jasno je da se američki predsednik nadao da će se preopterećena Rusija opeći u Siriji i iz svoje avanture protiv pobunjenika na Bliskom istoku izaći kažnjena - dodaje on.
Međutim, intervencija Rusije je za kreatore politike u SAD bila hladan tuš, jer je ograničeni ruski vojni angažman u ratom razorenoj Siriji pretvoren u uspeh, što je povećalo ugled Rusije van sirijskih granica. 
- Rusija nije zaglibila u sirijskoj močvari. Ona je primenila ograničenu vojnu snagu sa velikim efektom, jer je preusmerila talas građanskog rata i omogućila da Asad ne bude svrgnut ukoliko se Putin sa tim ne složi. Iz perspektive Moskve, intervencija Kremlja bila je sasvim dobra - smatra Petru. 
Poslednji uspeh Rusije stigao je početkom meseca kada su ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar DŽon Keri postigli dogovor kojim će nasilje u Siriji biti smanjeno, i to prekidom vatre i kasnijim zajedničkim vojnim akcijama Rusije i SAD protiv Nusra fronta i Islamske države. 
Iako se dogovor o prekidu vatre klackao na ivici rušenja, “on je već mnogo toga doneo Rusiji i savezniku Moskve — Asadu. Ali najveći pobednik je Rusija“, ističe novinar. 
- Bez obzira na to šta će se desiti u vezi sa prekidom vatre, Putin je naveo SAD da se pridruže Rusiji u "močvari". Obama deluje slab. Američki predsednik primoran je da odgovori na potez Rusije na Bliskom istoku, a Putin je učvrstio svoj status nezamenjivog arbitra u sudbini Sirije - piše novinar. 
On je dodao da je kampanja Rusije u Siriji “deo većeg cilja preuzimanja veće uloge“ za zemlje na Bliskom istoku. Kao deo tih napora, Moskva je poboljšala svoje odnose sa regionalnim akterima, uključujući Iran, Tursku, Izrael, a čak i Saudijsku Arabiju, uprkos činjenici da su neke od tih zemalja jedna sa drugom u sukobu. 
Novinar podseća da je uspeh Moskve na Bliskom istoku rezultat povlačenja Vašingtona iz tog regiona. Obama je izabran zbog obećanja o rezervisanijoj spoljnoj politici u vreme kada je narod bio umoran od višegodišnjih vojnih angažmana SAD u Avganistanu i Iraku, koji su proizveli više haosa i nisu uradili ništa da bi učvrstili američku nacionalnu bezbednost. 
- Rusija je tamo, jer Amerika nije - kaže Petru citirajući neimenovanog diplomatu sa Bliskog istoka. Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA