Najnovije

DODIK NA CRNOJ LISTI: Vašington i Brisel spremaju osvetu zbog referenduma u Srpskoj!

Zapadni moćnici planiraju da predsednika RS stave na crnu listu, zabrane mu ulazak u EU i SAD i zamrznu imovinu. Uz to, Dodiku prete sa pet godina zatvora zbog nepoštovanja Ustavnog suda.

Postao "trn u oku" (Foto: JuTjub/Pravda)

Besni zbog održavanja referenduma na kom je 99,81 odsto građana RS glasalo za to da 9. januar ostane Dan republike, zapadni moćnici odlučili su da politički likvidiraju Dodika, tvrde diplomatski izvori Informera.
U Briselu i Vašingtonu, tvrdi list, već je dogovoreno da se Dodik stavi na crnu listu, da mu se zabrani ulazak u EU i SAD i zamrzne imovina zbog optužbi za navodnu korupciju.

Urušavanje Srpske

Prvi korak u kažnjavanju predsednika RS načinjen je već juče. Tužilaštvo BiH, po nalogu Brisela, formiralo je predmet "referendum", a Milorad Dodik je pozvan na saslušanje, i to u svojstvu osumnjičenog. Predsednik RS zvanično se sumnjiči za "protivustavno organizovanje referenduma" i preti mu čak pet godina robije. Takođe, američki Stejt department zvanično je sinoć saopštio da će Dodik i njegovi saradnici morati da snose posledice zbog "nezakonitog referenduma u RS". Kriminalizacija Dodika samo je početak procesa u kome će pokušati da ukinu Republiku Srpsku. "Očekuje se da Dodik uskoro bude stavljen na crnu listu EU i SAD. Već ga terete za ilegalan referendum i kršenje Ustava BiH, što je po bosanskim federalnim zakonima ozbiljno krivično delo. Naravno, pokušaće i da mu napakuju finansijske afere i optužbe za pranje para i utaju poreza", prenosi izvor upućen u plan Vašingtona i Brisela. Da je operacija "političke likvidacije Dodika" već počela, potvrdio je juče i portparol Tužilaštva BiH Boris Grubišić, koji je rekao da je lider RS osumnjičen u predmetu u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma. "Za sada je pozvan samo Dodik. Istraga će se možda proširiti i na druge političke lidere u Srpskoj", rekao je Grubišić.
U očigledno koordiniranu akciju uključila se i Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, koja ističe da referendum u RS "nema zakonsku osnovu". "Referendum ne može da promeni krajnju i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, koji je suspendovao odluku o referendumu dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti. Ohrabrujemo institucije u BiH da reše pitanje o Danu RS u okviru postojećih zakonskih procedura", kaže Kocijančičeva.

Dodik: E, pa neće moći!

Milorad Dodik, na drugoj strani, poručuje da se ne plaši najavljenog saslušanja. "Nemam prava na strah. Pretnje zatvorom govore o tome da je država BiH samo jedna velika zabluda. Prosto je neverovatno da Zapad može i da pomisli da Bakir Izetbegović, Alijin sin, može da ukine Dan RS, a da Srbi to mirno aminuju. Devedeset odluka Ustavnog suda BiH do sada nije sprovedeno, a Sarajevo sad pokušava da preko mene utera strah u kosti Srbima. E, pa neće moći!", podvukao je Dodik, dodajući da ne strahuje ni od opasnog plana Zapada. "Oni bi voleli da me vide u ponižavajućem položaju, jer ne žele nekog ko samostalno donosi odluke. Srpski narod, međutim, ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti. Baš zato ne isključujem ni mogućnost nekih novih referenduma u RS", zaključuje Dodik.

Reakcije političara

Slobodan Samardžić, DP: U Republici Srpskoj je održan referendum, uprkos otvorenim pretnjama zapadnih moćnika i njihovih vazala u BiH. U odbrani RS, odbrana dana njenog rođenja nije beznačajna stvar. Nenad Popović, SNP: Srpskom narodu s obe strane Drine čestitam veličanstveni uspeh na referendumu, jer su jednoglasnom voljom sačuvani suverenitet, dostojanstvo i nacionalno jedinstvo Srpske. Čedomir Jovanović, LDP: Referendumom u RS nijedan problem u BiH nije rešen, već su, naprotiv, produbljeni postojeći i stvoreni novi sukobi. Ovo nije odbrana RS, već deo kampanje Milorada Dodika. Izvor: Informer Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA