Najnovije

Ovo je najveći Jeremićev strah

Trka za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ulazi u najozbiljniju fazu, u kojoj će stalne članice Saveta bezbednosti na crvenim kartonima upisivati svoje glasove. Od čijih bi negativnih poena trebalo da strahuje srpski predstavnik Vuk Jeremić i da li bi oni automatski mogli znače i njegov oproštaj od najmoćnije funkcije u UN-u?

Vuk Jeremić (Foto: Sinhua)

Vuk Jeremić sa odlične druge pozicije ulazi u završnu fazu trke za naslednika Ban Ki Muna, koja počinje već 3. oktobra. Ona će se razlikovati od svih dosadašnjih rundi glasanja po tome što će se pet najmoćnijih zemalja u UN - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija na obojenim kartonima izjašnjavati o svim kandidatima, kojima će nakon svakog sledećeg kruga biti jasno šta o njima misle države koje su najuticajnije u toj organizaciji. Ukratko, njihovi glasovi praktično odlučuju.
Čiji je Jeremić miljenik?
A kako srpski kandidat Vuk Jeremić stoji kod velikih sila i da li se nešto promenilo u odnosu na pre četiri godine kada je obavljao funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN?
Nije tajna da Jeremić nikada nije bio miljenik SAD-a i Velike Britanije, koje su ga percipirale kao ruskog čoveka, kao i da je bio favorit Rusije i Kine. Sada stvari stoje nešto drugačije, bar ako je verovati diplomatskim izvorima "Blica". Naši sagovornici, dobro upoznati sa situacijom u UN-u, navode da nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije može sigurno da računa na pozitivne poene Kine i Francuske, a verovatno i Rusije, koja je u dosadašnjem procesu izbora generalnog sekretara UN-a veću naklonost pokazivala prema Bugarki Irini Bokovoj. - U sledećem krugu Jeremić ne bi trebalo da dobije ni negativni poen od Velike Britanije, a posle toga će biti neizvesno. SAD je i dalje na staroj poziciji koja po Jeremića nije pozitivna - navodi naša sagovornik. U trci za naslednika Ban Ki Muna već duže vreme najbolje se kotira Portugalac Antonio Gutereš, koji i u generalnom preseku glasova zauzima prvo mesto. Međutim, ni njegova pozicija nije idelna. Mada je u poslednjih nekoliko krugova dobijao samo po dva negativna poena (nasuprot Jeremićevih šest), oni dolaze od stalnih članica SB, koje imaju pravo veta. Tako bar tvrdi Vesna Pusić, kandidatkinja Hrvatske koja se povukla iz trke. Šta ako se velike sile ne dogovore? - Meni se čini da je u ovoj situaciji moguće da niko od nas, koji smo u procesu selekcije, ne bude izabran za generalnog sekretara UN. Moguće je da bude neko novi, neko trinaesti - izjavila je Pusićeva. A šta se zaista dešava ako se ne postigne konsenzus između velikih sila, da li se bira "neko trinaesti" i ko dalje odlučuje? Naši sagovornici sumnjaju da bi mogao da se pojavi novi kandidat. Verovatnije je da o generalnom sekretaru UN odluči Generalna Skupština UN-a i u tom slučaju Jeremić bi bio u najboljoj poziciji. To se do sada, međutim, dogodilo samo nekoliko puta. Srpski predstavnik bio bi u najboljem položaju i ukoliko se bude poštovao princip regionalne rotacije po kojem naredni generalni sekretar UN treba da bude predstavnik neke istočnoevropske zemlje. Jeremić u ovom trenutku stoji bolje od ostalih kandidata iz regiona - Slovaka Miroslava Lajčaka, Bugarke Irine Bukove i Slovenca Danila Tirka. Regionalni princip do sada se nije poštovao svega dva puta, moguće je da neće ni sada, pogotovo što je ovo prvi put da se na ovakav način bira generalni sekretar. Do sada su se velike sile na nekoliko sednica SB dogovarale oko najmoćnijeg čoveka u UN, a zatim njegov izbor formalno prepustile Generalnoj skupštini. Izbor naslednika Ban Ki Muna trebalo bi da bude okončan najkasnije početkom novembra. Prva sledeća runda glasanja je 3. oktobra, a posle toga članice SB će se o kandidatima izjašnjavati na svakih nedelju do 10 dana. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA