Najnovije

ANALIZA: Otkrivamo kako će špijunska afera zakomlikovati odnose Beograda i Zagreba

BEOGRAD- Da li je Čedo Čolović novi izazov na relaciji Beograd - Zagreb? Oficir u penziji, osumnjičen za špijunažu, odnosno da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz srpske prestonice. Hrvatske tajne službe vrbovale su ga kao učesnika rata 90-tih, prenose mediji i dodaju da su zbog njega najmanje devetorica Srba je optužena za ratne zločine.

Zagreb (Foto: Jutjub)

Iz Drniša, njegovog rodnog mesta, bivši obaveštajac Smiljan Reljić za N1 tvrdi da je Čolović pre rata pripadao partijskim strukturama, a tokom njega bio ranjavan kao vojnik.  
"Pretpostavljam da nije ovaj Čolović, ako je doista to on, da nije baš čovek koji bi mogao dopreti do onih najvećih državnih tajni, prodreti i prodati ih bilo kome, pa tako i Hrvatima. Ovde je očito bilo u interesu da se napravi nekakva senzacija, da se pokažu hrvati kao loši momci, da se možda čak i Evropi kaže evo vidite vi nama dajete po prstima, a oni zapravo nas sve špijuniraju", kaže Reljić.
Vest o hapšenju špijuna je taktika za dnevno-politički obračun, objašnjava advokat Božidar Prelević, koji smatra i da sukob niskog intenziteta između srpskih i hrvatskih službi uveliko traje. 
"Naravno da postoje ljudi koji se bave obaveštajnim radom i u Srbiji i u Hrvatskoj, dakle jedan obaveštajni rat je aktivan - ja bih rekao - već duže vremena. Kada vi to sve objavite, to znači da vi pomažete njemu, njegovoj odbrani i eventualno nekim njegovim saučesnicima, jer ste vi to sve objavili. Zato se to nikada ne objavljuje!", ističe Prelević.
A hrvatski "Jutarnji list" prenosi da je hapšenje špijuna samo "dimna zavesa" da bi “ispod radara” prošao izbor novog šefa BIA, za šta je kandidat Bratislav Gašić.
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA