Najnovije

GO SDA: Odluka van snage ili odlučna međunarodna reakcija

GO SDA Bakira Izetbegovića pozvao je Narodnu skupštinu RS da stavi van snage odluku o sprovođenju referenduma zakazanog za 25. septembar ili je, kako je saopšteno, u suprotnom nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje.

Sarajevo (Foto: Jutjub)

Glavni odbor SDA, kako je saopšteno, smatra odgovornim pristupom i izrazom dobre volje odluku vlasti Srbije da ne podrže „antidejtonske i protivustavne referendumske aktivnosti entiteta RS”.
Podseća se da je Republika Srbija naslednik Savezne Republike Jugoslavije koja je u svoje ime i, kao ovlašćena, u ime RS-a potpisala Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini čime je preuzela „obavezu da implementira Sporazum striktno i posledično”.
Navode da to podrazumeva nemešanje u unutrašnja pitanja suverene i ravnopravne države Bosne i Hercegovine, ali i obavezu Srbije da, ne samo verbalno, već pre svega efektivno odvraća RS od nasrtaja na poredak i institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, što je zajednički interes BiH i Srbije i neophodan okvir za izgradnju poverenja, napredak, investicije i razvoj obe države.
GO SDA je najoštrije osudila održavanje referenduma o Danu Republike u RS i smatra da je reč o najgrubljem kršenju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Kako su preneli bosanski mediji, GO SDA BiH je upozorio da bi eventualno sprovođenje referenduma bio uvod za referendume o ukidanju ingerencija pravosudnih i drugih institucija BiH i za referendum o otcepljenju RS od BiH, što bi bio početak rušenja Mirovnog sporazuma i početak rušenja mira u BiH, a verovatno i u regionu.
Iz SDA BiH je saopšteno da je u suprotnom nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko delovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternative.
Prvenstveno smatraju da je Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko dužan da, u skladu sa svojim obavezama, donese odluku o zabrani održavanja referenduma.
Od institucija BiH traže da ispune svoju ustavnu obavezu i, kako se navodi, zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH, što se prvenstveno odnosi na Ustavni sud BiH i bh. pravosudne institucije – prenosi Tanjug.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA