Najnovije

KIBICUJU NIKOLIĆEV KABINET: Ovo su kandidati za predsednika Srbije

BEOGRAD- Iako je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić još krajem aprila ove godine izjavio da će se kandidovati za drugi mandat, jer će, kako je rekao, i dalje biti potreban premijeru Aleksandru Vučiću, u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci se još nisu izjasnili o njihovom kandidatu za budućeg predsednika Srbije.

Tomislav Nikolić (Foto: Sinhua)

Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je pre nedelju dana Tanjugu da u toj stranci nije bilo razgovora o predsedničkim izborima i da su informacije koje se plasiraju u javnosti tim povodom medijske spekulacije. Vučević je dodao da je rok za predsedničke izbore u Republici Srbiji, maj 2017. godine i da ima sasvim dovoljno vremena da se u Srpskoj naprednoj stranci razgovara na tu temu.
Nezvanično su kao mogući kandidati SNS-a pominjani doskorašnji ministar pravosuđa Nikola Selaković i aktuelna ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Srpski šef diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je krajem 2013. izjavio da će se na izborima 2017. "sigurno kandidovati ako tada bude u politici", a lider Jedinstvene Srbije i Dačićev koalicioni partner Dragan Marković Palma sredinom jula ove godine je predložio da Dačić bude kandidat te koalicije na predstojećim predsedničkim izborima.
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, Rasim LJajić, u maju je izjavio da će se "kako sada stvari stoje" kandidovati na predsedničkim izborima.
Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kritikovala je LJajića zbog toga što je najavio kandidaturu za predsednika Srbije, a da prethodno o svojim namerama nije informisao premijera Vučića.
Centralna otadžbinska uprava Srpske radikalne stranke 15. maja je donela odluku da kandidat SRS-a na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji bude predsednik stranke Vojislav Šešelj.
Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas opoziciju da se ujedini i na predstojećim predsedničkim izborima predloži zajedničkog kandidata.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je, takođe, danas da su predsednički i eventualni gradski izbori u Beogradu 2017. godine prilika da se započne dijalog o modalitetima zajedničkog nastupa opozicije u budućnosti i da saradnja ne sme da se svede isključivo na pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata.
Lider Nove stranke Zoran Živković je ranije izjavio da bi opozicija trebalo da ima zajedničkog kandidata za predsednika Srbije "koji nije stranački aktivista" i u tom kontekstu pominjao zaštitnika građana Sašu Jankovića, koji je krajem maja medijima izjavio da će "doći vreme kada će predsednika birati građani, a ne stranke".
Najave za učešće na predsedničkim izborima istakli su i lider Aktivne Srbije Dušan Janjić i nekadašnji član SNS Saša Mirković, kao i Sanda Rašković Ivić dok je bila predsednica Demokratske stranke Srbije .
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA