Najnovije

ARMAGEDON JURI KA EVROPSKOJ UNIJI: Rusija vraća na granice najsmrtonosnije nuklearne rakete i okreće ih ka Evropi

Kao odgovor na NATO instalaciju američkog protivraketnog sistema u istočnoj Evropi, ruska najzapadnija ICBM divizija će biti ponovo naoružana sa Yars raketnim sistemima, reklo je Ministarstvo odbrane prošle nedelje za novinsku agenciju Tass.

Jars ICBM lansiranje (Foto: RIA)

Sergej Karakajev, komandant ruskih strateških raketnih snaga je rekao za Tass: “Najzapadnija divizija strateške raketne sile u Tver regionu će uskoro biti ponovo naouražana Jars raketnim sistemom. To će biti šesta strateška raketna divizija gde će najnoviji mobilni kopneni raketni kompleksi zameniti interkontinentalne balističke rakete Topol.“
Jars je opremljen sa MIRV, termonuklearnim, interkontinentalnim balističkim raketama koje mogu nositi do 10 zasebnih bojevih glava. ICBM RS-24 Jars predstavlja okosnicu strateške raketne snage Rusije.
Praćenjem raspoređivanja NATO-vog protivraketnog štita u Evropi, ruski presednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija bila primorana da potraži načine da neutrališe pretnje po njenu nacionalnu bezbednost.
Rusi tvrde da je raspoređivanje odgovor na NATO instaliranje američkog protivraketnog sistema u istočnoj Evropi, koje je u suprotnosti sa prethodnim oružanim sporazumima između Rusije i SAD. SAD su iznele nečuvenu tvrdnju da su njeni raketni sistemi dizajnirani da odgovore na pretnje iz Irana.
“Sada, nakon rasporeda tih elemenata protivraketnog sistema, mi smo primorani da postavimo sisteme za neutralizaciju pretnji ruskoj bezbednosti,“ rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u maju.
Putin je dodao da protivraketni sistemi SAD koji su trenutno smešteni u Rumuniji a uskoro i u Poljskoj, mogu lako biti preusmereni da ispaljuju rakete kratkog i srednjeg dometa.
Rusija je najavila da će modernizovati sistem za detekciju lansiranja kao odgovor na pretnju duž svojih granica. Takođe je raspravljano o stacioniranju njihovih Iskander raketa na njihovoj najzapadnijoj baltičkoj ispostavi Kaljininingrada koji se graniči sa članicama NATO-a Poljskom i Litvanijom. Iskander putuje hipersoničnom brzinom i sposoban je da izbegne anti-balističke rakete.
Pored raketa i nuklearnih bojevih glava, NATO i Rusija su se angažovali u masonim ratnim igrama ove godine. NATO vežba Anakonda 2016 je uključivala više od 30.000 vojnika, oko polovine njih su Amerikanci, i hiljade borbenih vozila od 24 nacije. Ova ogromna vežba je simulirala borbene manevre širom Poljske. Istovremena pomorska vežba, Baltops 16, simulirala je pomorsku bitku u Baltičkom moru. Vežbe su sprovedene u vodama u blizini Kaljiningrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije. Pomorska vežba je predstavljala jasnu provokaciju.
“Sve ovo – agresivne vežbe, NATO grupisanje, raspoređivanje dodatnih američkih vojnika – odražava novi i opasan strateški pogled Vašingtona. Dok je ranije strateški fokus bio na terorizmu i borbi protiv pobunjenika, sada je pomeren na konvencionalni rat između velikih sila,“ napisao je Majkl Kler u julu za The Nation.
“Vašington možda namerava da nagomila vojsku kao pritisak na predsednika Putina kako bi smanjio rusko protivljenje Vašingtonovom unilateralizmu. Međutim, to podseća neke istakute Ruse, kao što je Vladimir Žirinovski na Hitlerovu vojsku na granicama Rusija 1941. godine,“ istakao je Pol Kreg Roberts.
“Da bi razjasnim krizu mojim čitaocima i svim ljudima, Vašington je okružio Rusiju sa nuklearnim raketama koje mogu tiho da se konvertuju iz AMB u nuklearne rakete za prvi napad koje mogu da dosegnu ruske mete za samo nekoliko minuta. Vašington je pokušao da prikrije ovu sposobnost za prvi napad uz obrazloženje da su rakete tamo radi zaštite od iranskog ICBM napada na Evropu. Ovo objašnjenje je dato od strane američke vlade uprkos činjenici da svi znaju da Iran niti ima ICBM niti ima nuklearno oružje,“ napisao je on na svom sajtu.
Roberts, bivši pomoćnik sekretara Trezora za ekonomsku politiku i urednik saradnik Wall Street Journal-a nije optimista po pitanju toga šta ove divlje vojne aktivnosti predskazuju.
On smatra da je uzaludno da Amerikanci planiraju pomirenje.
“Američka vlada koja se davi u sopstvenoj oholosti nas je postavila na put ka nuklearnom ratu. Može li Amerika da proizvede lidera koji može da preokrene tok?“
Hilari Klinton će nesumnjivo nastaviti da ide ovim samoubilačkim putem. Donald Tramp je više puta rekao da se neće suprotstavljati Rusiji. Međutim, on je najavio da će proširiti već naduvan vojni budžet, ako bude izabran za predsednika SAD.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA