Najnovije

EVO O ČEMU SE RASPRAVLJA: Svetski lideri započeli samit 20 najjačih država na planeti

Svetski lideri su se okupili na godišnjem ekonomskom samitu, čiji je domaćin prvi put Kina.
Neke od vodećih tema Samita su globalna kriza proizvodnje čelika, ekonomske posledice Bregzita i porezi od multinacinalnih kompanija poput Epla. „Međunarodna zajednica ima velika očekivanja od samita G20 na kojima treba da se suočimo sa rizicima i izazovioma svetske ekonomije”, rekao je kineski predsednik.

Si Đinping otvorio samit G20

Kineski predsednik Si Đinping zvanično je danas otvorio dvodnevni samit 20 najvećih svetskih ekonomija, rekavši da bi G20 trebalo da usvoji nove mere kako bi stvorila zamah privrednog rasta i izgbegla protekcionizam. Jedanaesti ekonomski forum G20 održava u istočnom kineskom gradu Hangdžouu. Si se rukovao i slikao sa svetskim liderima uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, nemačku kancelarku Angelu Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi AP. Kineski predsednik je u govoru na otvaranju rekao da se svetska privreda oporavlja, ali i suočava sa višestrukim izazovima na polju finansija, trgovine i investicija. Si Đinping je rekao da će se na samitu diskutovati o privrednom rastu koji pokreću inovacije i efikasnijem globalnom ekonomskom i finansijskom upravljanju. Kineski predsednik Si Điping zatražio je od 20 svetskih lidera najvećih svetskih ekonomija da „izbegnu prazne priče” u trenucima kada se traži način da se ubrza ekonomski rast.

Putin: Smanjićemo zavisnost od izvoza nafte

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio na samitu G20 u Kini da se ruska ekonomija stabilizovala i najavio smanjenje deficita i zavisnosti od izvoza nafte i gasa. „Naša privreda se stabilizovala. Planiramo da se još smanji budžetski deficit kao i da se radi na sve manjem oslanjanju na prihode od izvoza ugljovodonika”, rekao je Putin.

Tusk: Nema pregovora sa Britanijom

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da neće biti nikakvih pregovora sa Velikom Britanijom o uslovima napuštanja bloka sve dok London formalno ne pokrene dvogodišnju proceduru izlaska. „Moramo da zaštitimo interese članica EU koje žele da ostanemo zajedno, a ne onih koji žele da istupe” rekao je Tusk. U govoru na samitu G20, Tusk je rekao da „pre-pregovori” nisu u interesu preostalih 27 zemalja članica, prenosi AP. U obraćanju rano jutros britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da „neće biti drugog referenduma, jer sat ne može da se pomeri unazad niti da se sada izvlačimo iz ovoga. Velika Britanija izlazi iz Evropske unije”. Bregzit predstavlja jednu od glavnih ekonomskih tema na aktuelnom samitu G20. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA