Najnovije

Zašto Orban dolazi u Srbiju?

Premijer Mađarske Viktor Orban predvodi delegaciju koja dolazi u ponedaljak u radnu posetu Srbiji.

Viktor Orban (Foto: Jutjub)

B92 saznaje da će jedna od glavnih tema sastanika, uz migrantsku krizu i pitanja bezbednosti, biti i prehrambena industrija.
2014. je mađarski premijer u Beogradu sa srpskim državnim vrhom razgovarao o izgradnji „Južnog toka“ i realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata, a obećao je i podršku Budimpešte na putu ka EU. Govorilo se i o otvaranju većeg broj graničnih prelaza. 
I baš ti granični prelazi u godinama koje su usledile bili su glavni kamen spoticanja između dve države. Migrantska kriza zaoštrila je odnose na relaciji Beograd - Budimpešta iako obe strane tvrde da su odnosi u najboljem redu. 
A kako B92 saznaje 2016. za stolom slične teme kao i pre 2 godine ali i jedna nova. 
Teme su: prehrambena industrija, bilateralni odnosi, ekonomska saradnja, migrantska kriza i regionalna stabilnost. 
Akcenat posete biće na jačanju prehrambene industrije. Jugoslavija je sa Mađarskom do 90-ih godina radila na preradi sećerne repe, proizvodnjo ulja i vina. Severni susedi mogli bi da nam pomognu da ponovo ojačamo prehrembenu industriju, smatraju strucnjaci. 
"Voleo bih da se desi revitalizacija na sektoru mesa, sektror prerade povrća. Kako smo našli dobro rešenje kada je u pitanju bombona Negro, pola se proizvodi u Mađarskoj pola u Srbiji, nikada nije došlo ni do kakvog spora", rekao je agroekonomski analitičar Milan Prostran. 
Od 1.septembra 2017.građani EU ce moći da kupuje poljoprivredno zemljište u Srbiji, sto je predviđeno SSP-om, Mađarska je takvu vrstu prodaje uspela da odloži pa bi valjalo učiti iz njenih iskustava, smatra Prostran. I o tome bi moglo da se razgovara već za nekoliko nedelja kada bude održana zajednička sednica dveju vlada.
Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA